luni

29 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2014

Ministrul finanțelor publice, Ioana Petrescu, a semnat miercuri, la Berlin, Declarația de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare, anunţă un comunicat al ministerului. Documentul a fost semnat de reprezentanți din 52 de state și jurisdicții.

“Acest document este un instrument de creștere a transparenței și de combatere a evitării și evaziunii fiscale. Este o direcție extrem de importantă pe care ne focusăm, extrem de necesară oricărei economii disciplinate”, declară ministrul Ioana Petrescu.

Odată intrat în vigoare, acest Acord va permite României să facă schimb de informații la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare între ţări şi jurisdicţii, în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.


Ulterior semnării acestei Declarații de susținere a Acordului, România, va face o listă a statelor cu care dorește să realizeze automat acest schimb de informații. Schimbul automat de informații financiare se va face pe baze bilaterale pe măsură ce fiecare dintre statele care se vor regăsi pe lista României vor fi parcurs procedurile de intrare în vigoare a acordului.

“Scopul declarat al realizării acestui schimb de informații este ca ANAF să poată verifica, de pildă, dacă pentru sumele depozitate în conturi din străinătate au fost plătite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorită acestor schimburi de informații financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deținute în străinătate de rezidenții fiscali români”, a explicat ministrul finanțelor publice.

Ce informații vor putea fi schimbate în virtutea acestui acord:

  • date pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod identificare fiscală),
  • date referitoare la numărul contului (sau un echivalent funcțional),
  • date despre numele și numărul de identificare (dacă există) al instituției financiare care face raportarea,
  • despre soldul sau valoarea contului,
  • în cazul unui cont de custode, date referitoare la suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont,
  • în cazul unui cont de custode, suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare

Comisia Europeană a stabilit, pe data de 6 decembrie 2012, un plan de acțiune privind consolidarea luptei împotriva fraudei și evaziunii fiscale, solicitând ca schimbul automat de informații să reprezinte un standard european și internațional în chestiuni fiscale.


Potrivit comunicatului Finanţelor, în funcție de îndeplinirea procedurilor interne legale pentru intrarea în vigoare a Acordului, România va putea face efectiv acest schimb de informații începând cu septembrie 2017 cu acele state care au îndeplinit la rândul lor procedurile.

Înaintea efectuării schimbului automat de informații financiare între două state, una dintre condiții este aceea că trebuie să fie în vigoare Convenția privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: