joi

20 iunie, 2024

9 octombrie, 2012

România va avea o creștere de 0,9% în 2012 și se poate aștepta la o creștere economică de substanțială în 2013 – potrivit prognozei care rezultă din raportul FMI privind perspectivele economiei globale.

Potrivit ultimei estimări a FMI, prognozează pentru România este o creștere de 2,5% în anul 2013. ifra a fost avansată și la ultima evaluare a misiunii FMI în România din luna august.

Dacă prognoza se va adeveri, Româna se va afla în fruntea clasamentului european al creșterilor economice de anul viitor, mai sus chiar decât Polonia, care e singura țară care nu a avut recesiune în criza ultimilor ani.


FMI estimează că anul viitor economia poloneză va crește cu 2,4% – o încetinire față de ani precedenți, produsă de recesiunea din zona euro, cu care Polonia are intense schimburi comerciale.

România a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, anul acutizării crizei financiare la nivel global, când economia a avansat cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor.

Pentru România au urmat doi ani de contracţie, 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010, timp în care Polonia s-a menţinut pe creştere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, când România a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.

Potrivit Fiscal Monitor al FMI, România are nevoie de finanţare pentru acest an reprezentând 10,9% din PIB, respectiv 8,7% împrumuturi la scadenţă şi 2,2% deficit bugetar, iar anul viitor finanţarea va reprezenta 10,6% din PIB, din care 8,8% din PIB împrumuturi la scadenţă, plus 1,8% din PIB deficitul bugetar estimat.


La nivelul Europei, FMI se aşteaptă la un avans economic foarte redus, de numai 0,1% în acest an, cu o contracţie de 0,4% în zona euro, ca urmare a efectelor crizei datoriilor suverane. Anul următor, economia europeană ar urma să crească cu 0,8%, iar cea a uniunii monetare cu 0,2%.

„Presiunea financiară de la periferia zonei euro s-a amplificat. Recesiunea din majoritatea ţărilor de la periferie afectează alte economii din regiune, având în vedere legăturile comerciale şi financiare puternice. Creşterea robustă din Rusia a compensat parţial, pentru statele Europei emergente, cererea mai slabă din zona euro”, se arată în raportul FMI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: