joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2021

PNL, PSD și UDMR au finalizat negocierile pe programul de guvernare dar nu au reușit să cadă de acord în legătură cu premierul. La finalul rundei de negocieri de duminică, Florin Cîțu a anunțat că partidele au mai multe variante de premier şi că acestea vor fi prezentate preşedintelui Klaus Iohannis, apoi vor fi făcute publice.

Președintele PNL a spus că ”încă nu avem o dată” când cele 3 partide vor merge la Cotroceni, dar că problema premierului se va tranșa ”astăzi, mâine, poate în zilele următoare”.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că echipele celor două partide vor merge la președintele Klaus Iohannis cu două variante de premier. Prima ar fi ocuparea prin rotaţie a funcţiei de către preşedinţii celor două partide. A doua ar putea fi avansarea unui nume din PNL, agreeat de ambele partide, ceea ce în acest moment pare puțin probabil.


Președinții PNL și PSD au făcut declarații la sediile proprii de partid, între mesajele PNL și PSD privind programul de guvernare existând un oarecare grad de incoerență.

PNL, PSD și UDMR au încheiat practic negocierile pe programul de guvernare, fiind agreeate, la nivel de principiu, soluții în domeniile restante. Cu mici excepții, detaliile nu au fost comunicate presei, ci doar principiile.

De exemplu, în ceea ce privește Secția Specială, Florin Cîțu a explicat: „Ceea ce am agreat este că trebuie să respectăm MCV. Toți de la masă am fost de acord să respectăm MCV”. Marcel Ciolacu nu a tratat duminică acest subiect.

Taxa pe lux, fie inexistentă, fie ”modică

Legat de „taxa pe lux” cerută de PSD, preşedintele PNL a afirmat că în acest moment nu există niciun argument pentru modificarea Codului fiscal, iar măsurile cerute acum au figurat în programul de guvernare al PSD, între 2017-2019 şi nu au fost aplicate.


Marcel Ciolacu spune însă că va fi „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite: „Luxul și prostia se plătesc”.

PNL spune că pensiile cresc cu 7%, PSD spune că se anunță săptămâna viitoare

PNL a mai anunțat duminică faptul că a acceptat o creșterea pensiilor cu un procent peste 7%, alocații pentru copii ”mai mari”. Variantă propusă de UDMR este ca, de la 1 ianuarie, alocațiile să crească cu 20% iar familiile cu copii să aibă parte de anumite beneficii.

Marcel Ciolacu a anunțat că în prezent se fac simulări pentru mărirea pensiilor și a alocațiilor și a dat asigurări că românii vor avea parte de „multe majorări de la 1 ianuarie”. Dimensiunea acestor majorări, a precizat Marcel Ciolacu, va fi prezentată eventual săptămâna viitoare, după ce se va finaliza impactul bugetar al acestor măsuri.

Toate modificările care privesc creșterile salariale, de pensii și a alocațiilor, a spus Florin Cîțu, ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. El de asemenea a spus că cota unică de impozitare va rămâne valabilă.

Semnal important dinspre PSD referitor la fiscalitate

Președintele PSD a transmis duminică un semnal important, în premieră. ”Cred că la un moment dat va trebui să renunțăm la excepțiile din Codul Fiscal și să avem un sistem unic de impozitare, așa cum este în toată Europa”, a anunțat Marcel Ciolacu. 

De principiu, Florin Cîțu a anunțat: ”Vom face o şedinţă la partid pentru a aproba forma finală a programului de guvernare. Noi am agreat că mâine (luni- n. red.) va fi forma finală a programului de guvernare. După aceea urmează protocolul coaliţiei de guvernare”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: