duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2021

robert schuman parinte fondator al uePapa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o etapă în procedura de beatificare.

“Schuman și-a dedicat viața slujirii binelui comun, căutând pacea și reconcilierea cu Germania, pentru a crea o comunitate a statelor europene,” a declarat Bernard Ardura, oficialul însărcinat cu canonizările franceze propuse.

Eforturile lui Schuman au reprezentat “lucrarea unui creștin,” care reprezintă un exemplu, chiar dacă el a rămas discret în privința vieții sale personale și a credinței sale, a mai spus Bernard Ardura, citat de Catholic News Agency.


Robert Schuman s-a născut în 1886, la Luxembourg, într-o familie originară din Lorraine, teritoriu pierdut de Franța în favoarea Germaniei, în timpul războiului franco-prusac.

Procesul de elevare al lui Schuman înspre statutul de sfânt a început în urmă cu peste 30 de ani, fiind lansat de dioceza din Metz, locul unde Schuman s-a stins din viață.

După ce Lorena a revenit Franței, Schuman a fost unul dintre membrii parlamentului regiunii, în tradiția politică creștin-democrată.

În timpul celui de-al doilea război mondial, el a fost arestat de Gestapo și închis în secret, conform biografiei sale de pe site-ul Centrului European Robert Schuman.


A fost ministru pentru relațiile externe ale Franței când a anunțat înființarea Comunității Europene a Oțelului și Cărbunelui, la 9 mai 1950.

Măsura este considerată un prim pas către crearea Uniunii Europene.

Francezul a fost, de asemenea, un negociator cheie pentru Tratatul Atlanticului de Nord și pentru Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

A fost primul președinte al Parlamentului European, care l-a numit „părintele Europei” când a părăsit funcția.

Sfântul Scaun a susținut ideea unui proiect european încă din timpul lui Pius al XII-lea, suveranul pontif din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă cu critici la adresa secularismului său.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: