Economia Europei şi-a redus ritmul de creştere în primul trimestru, din cauza reducerii avansului mai ales din Franţa şi Marea Britanie.
Tendința amenință să afecteze creșterea globală, la care regiunea a contribuit anterior, potrivit Bloomberg.
Creşterea monedei euro, cu 11% faţă de dolar în ultimul an a pus presiune pe unele companii din zonă.
Și datele primului trimestru din Statele Unite au arătat progrese mai slabe în cea mai mare economie din lume. Totuşi, creşterea anualizată de 2,3% a depăşit estimările economiştilor, care se opreau la 2%.
În Franţa, creșterea PIB s-a redus la 0,3% în T1 / 2018, adică la mai puţin de jumătate din ritmul de T4 / 2017, iar economia britanică are cel mai slab rezultat din 2012.
Veştile au fost mai bune în Spania şi Germania, unde creşterea și-a menținut ritmul, la 0,7%, respectiv 0,6%. Germania, cea mai mare economie din Europa, a înregistrat o nouă scădere a ratei şomajului.
Oficialii europeni, însă, rămân încrezători: „Nu vedem nicio schimbare în abordarea noastră generală şi credem că redresarea în interiorul Europei şi mai ales în Zona Euro este puternică, solidă și robustă, adică durabilă”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice şi monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Reacția piețelor este exprimată de scăderea indicelui bursier pan-eruropaen Stoxx 600 cu 2,4% în ultimele şase luni, rămânând în urmă cu 3,3% faţă de indicele american S&P 500.