sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2016

oprea-ontanuO parte din terenul pentru care Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 și lider al UNPR, a fost reținut miercuri de procurorii anticorupție aparține astăzi familiei generalului Gabriel Oprea, este concluzia unei investigații Rise Project.

Ce transmite DNA

Actualul lider al UNPR, Nicolae Onțanu a fost reținut în 23 martie 2016 pentru 24 de ore, fiind acuzat de  luare de mită, într-un dosar legat de retrocedări.

Potrivit comunicatului DNA de miercuri, în perioada 2006 – 2007, Neculai Onțanu, primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.


După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil.

Ce a descoperit Rise Project

hotel
Scheletul hotelului aflat acum în posesia Ana-Mariei Tudor, fiica lui Gabriel Oprea / FOTO: RISE Project, Sergiu Brega

Potrivit investigației Rise Project, pe un teren de o mie de metri pătrați, aflat pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă deținută de fostul tenismen Dinu Pescariu, familia Oprea își construiește un hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje.

Din documentele obținute de RISE Project și Centrul de Investigații Media, terenul ajuns la familia Oprea este o bucată dintr-un lot mai mare.

În 2007, o suprafață de peste un hectar a fost retrocedată de primăria condusă de Niculai Onțanu unei persoane cu numele de  Tudor Ioan Ionescu.


La doar o lună după retrocedare, acesta i-a vândut avocatei Loredana Radu o mie de metri pătrați din lot cu un preț de zece ori mai mic decât cel real. La un an distanță, Loredana Radu- avocata lui Victor Ponta și nepoata lui Gabriel Oprea – avea să-l vândă familiei Oprea cu un preț de opt ori mai mare decât îl achiziționase. În final, aceștia l-au donat fiicei lor, împreună cu hotelul aflat și astăzi în construcție.

Tiparul nu este unul unic. Mai multe achiziții imobiliare ale familiei Oprea au fost făcute prin interpunerea Loredanei Radu.

În 20 septembrie 2007, Ioan Tudor Ionescu obține un titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 11.774 de metri pătrați, evaluat atunci de Societatea Experților Tehnici SA la aproape șase milioane de euro. Dreptul de proprietate i-a fost dat în baza legii 18 din 1991 de Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onțanu.

După nici două luni, în 13 noiembrie 2007, prin intermediul unor acte redactate la cabinetul de avocat al Loredanei Radu, suprafața de teren se împarte în trei loturi: unul de 10.274 de metri pătrați, altul de 500 și altul de o mie de metri pătrați.

lotizare
Lotizarea terenului de peste un hectar deținut inițial de Ioan Tudor Ionescu / Imagine Google Earth

Loredana Radu – paravanul lui Gabriel Oprea

În aceeași zi, lotul de o mie de metri pătrați îi este vândut Loredanei Radu contra sumei de 50.000 de euro. Conform documentelor consultate la Cadastrul Sectorului 2, Ionescu a primit suma de 5000 de euro ca avans.

Vânzarea a fost perfectată la notarul Florina Dobre, care a calculat taxele și comisioanele pentru tranzacție la o valoare de zece ori mai mare, adică jumătate de milion de euro.

Este vorba chiar despre unul din contractele pe care procurorii DNA le consideră fictive, după cum scriu chiar reprezentanții instituției în comunicatul care anunță reținerea lui Onțanu.

Mai departe, în 10 octombrie 2008, Loredana Radu obține de la Primăria Sectorului 2, condusă tot de Onțanu, un aviz de urbanism (vezi facsimil mai jos) care-i permite acesteia să ridice, pe cei o mie de metri pătrați de pe malul lacului, un hotel cu zece etaje (trei la subsol, parter și șase niveluri superioare).

avizLa două luni după ce primește avizul de urbanism, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu îi vinde lui Gabriel Oprea terenul de o mie de metri pătrați. Din contractele de vânzare-cumpărare disponibile spre consultare la Oficiul de cadastru al Sectorului 2 reiese că Loredana Radu a încasat de la soții Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică  400.000 de euro.

Deși nu mai era proprietarul terenului de cinci zile, în 22 decembrie 2008 Loredana Radu obține tot de la primăria lui Onțanu o autorizație de construcție pentru un hotel, pe care o modifică în 2010.

În arhiva de fotografii a Google Earth se regăsește o imagine cu panoul informativ al clădirii. Conform acestuia, beneficiarul construcției de pe malul lacului Colentina era și în 2010 tot Loredana Radu, deși îi vânduse terenul de sub ea lui Gabriel Oprea cu aproape doi ani mai devreme.

Construcția prinde contur, dar lipsește din declarațiile de avere depuse de generalul Gabriel Oprea în toate calitățile oficiale pe care le-a avut. El declară doar terenul de o mie de metri pătrați, beneficiarul oficial al construcției fiind avocata Loredana Radu.

Lucrurile se complică însă în 22 decembrie 2011, când Gabriel Oprea decide să-i doneze fiicei sale terenul. Odată cu terenul, Oprea donează și hotelul în construcție, pe care nu-l declară nicăieri.

timeline
Traseul terenului de o mie de metri pătrați, situat pe Str. Barbu Văcărescu nr. 241-273, sectorul 2 din București

Ginerele său, Alexandru Marius Tudor, este mai atent când își completează declarația de avere (vezi facsimil mai jos), pe care o depune în calitate de angajat al Autorității de Supraveghere Financiară. El scrie clar că soția sa, Ana Maria, fiica lui Gabriel Oprea, a primit de la părinți și terenul de o mie de metri pătrați, dar și hotelul „în curs de edificare”. Adică exact clădirea de care, conform panoului, beneficia Loredana Radu.

decl

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Astfel, terenul de o mie de metri pătrați care astăzi aparține familiei Oprea a fost retrocedat de Primăria lui Onțanu către un moștenitor, a fost în proprietatea Loredanei Radu, a ajuns la soții Oprea și, în final, la fiica acestora.

cf
Extras Carte funciară

Jurnaliștii de la RISE Project și de la Centrul de Investigații Media au încercat să-l contacteze pe Gabriel Oprea pentru a obține de la el clarificări, dar acesta nu a răspuns până la momentul publicării acestui text.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: