3 august, 2021

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat alocarea de 456 miliarde de drepturi speciale de tragere (DST, moneda de cont a rezervelor FMI), echivalentul a 650 de miliarde de dolari. Alocarea va avea loc efectiv în 23 august, potrivit unui comunicat al instituției. Este cea mai mare alocare de DST din istoria FMI.

Statele membre vor primi cote noi de DST proporţionale cu participaţiile lor existente în FMI. Comunicatul FMI spune că echivalentul a „circa 275 de miliarde de dolari (193 mld. DST) din noua alocare  va merge în economiile emergente și în țările în curs de dezvoltare, inclusiv cele cuvenituri reduse”.

Ce sunt Drepturile Speciale de Tragere ale FMI


O nouă alocare de DST-uri este similară cu „tipărirea de bani” de către o bancă centrală. Noile drepturi speciale de tragere conferă băncilor centrale ale fiecărui stat membru al FMI posibilitatea de a le schimba în valute forte tradiiționale, dacă găsește banca centrală parteneră, interesată de tranzacție.

Valoarea DST este echivalentă cu cea a unui coș de valute în care dolarul SUA are o pondere 42%, euro de 31%, yuanul chinez (renminbi) de 11%, yenul japonez și lira sterlină de câte 8%.

Ultima dată când FMI a aprobat o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST) a fost în 2009, în valoare de 250 miliarde de dolari, când Fondul a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar în perioada crizei financiare globale.

O sumă relativ mică cu efect de încredere major

Valoarea noii alocări este mică față de infuziile de lichidități de mii  de miliarde de dolari cu care băncile centrale mari și mici ale lumii și-au susținut economiile în criza coronavirus. Numai cele ale SUA și Zonei Euro cumpără lunar titluri de stat și alte obligațiuni în valoare de 120 miliarde de dolari, respectiv 20 de miliarde de euro.


Totuși, măsura răspunde grijilor privind perpetuarea efectelor crizei coronavirus asupra economiei globale, din cauză că economiile emergente suferă mai mult și întârzierea relansării lor o împiedică pe cea a economiilor dezvoltate, prin obturarea cererii.

Decizia FMI arată că instituția este gata să ajute economiile la nevoie și „vizează nevoile globale de rezerve pe termen lung. Va cosolida încrederea şi va spori rezilienţa şi stabilitatea economiei globale”, a spus Kristalina Georgieva, director general al FMI, în comunicatul citat.

Kristalina Georgieva a amintit de eforturile de a convinge țările bogate să contribuie cu noile cote de DST la mecanismul Poverty Reduction and Growth trust (PRGT) dedicat țărilor cu venituri reduse, prin care se dau împrumuturi fără dobândă.

„Alocarea va ajuta în special cele mai vulnerabile ţări să facă faţă impactului crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19)”, a adăugat oficialul FMI.

(Citiți și: „România ar putea primi echivalentul a circa 1% din PIB, prin alocarea FMI de Drepturi Speciale de Tragere”)

Totodată, este avut în vedere un nou mecanism similar, Resilience and Sustainability Trust, dedicat facilitării creșterii sustenabile pe termen mediu, spune FMI.

Discuțiile cu țările membre încă stagnează, potrivit Reuters.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: