15 octombrie, 2023

Războiul dintre Israel și Hamas crește riscurile geopolitice luate în calcul de investitorii pe piețele financiare, mai ales riscul extinderii cu intrarea în conflict a unor țări cu potențial de a crește și mai mult a prețului petrolului, o nouă lovitură pentru economia mondială.

Israelul a anunțat duminică că permite în continuare civililor din nordul Gazei să se evacueze spre sud, în timp ce trupele sale masate în jurul Fâșiei Gaza se pregătesc să intervină direct în teritoriul controlat de gruparea Hamas, ca răspuns la atacul fără precedent al grupării islamiste în interiorul Iraelului.

Prețul petrolului a urcat cu 6% vineri, deoarece traderii au luat în calcul riscul ca conflictul armat să se extindă în Orientul Mijlociu. Primul indiciu al reacției piețelor la evoluția din timpul weekendului la evenimentele din Gaza va veni la deschiderea piețelor asiatice în noaptea de duminică.


„Se pare că ne îndreptăm către o invazie terestră masivă a Gaza și o pierdere de vieți omenești pe scară largă”, a spus Ben Cahill, cercetător principal în Programul privind securitatea energetică și schimbările climatice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) . „De fiecare dată când aveți un conflict de această amploare, veți avea o reacție a pieței”.

Reacția pieței de săptămâna trecută a fost relativ moderată, deși moneda israeliană șekel s-a deprecia puternic.

„Dacă se prefigurează o extindere a conflictului, preţul petrolului va continua să crească”, spune Michael Englund, economist şef la Action Economics LLC din Boulder, statul Colorado.

Un conflict extins ar putea impulsiona de asemenea inflaţia şi, pe cale de consecinţă, o creştere accelerată a nivelului dobânzilor în întreaga lume, susţine şi Bernard Baumohl, economist global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey. Cu toate acestea, deşi inflaţia şi dobânzile din alte ţări ar putea să crească, în acest scenariu pesimist, SUA ar putea fi o excepţie deoarece investitorii străini își redirecţionează capitalul spre acele zone pe care le consideră sigure în perioade de conflict global, a adăugat Baumohl.


„Dobânzile ar putea scădea. Să vă aşteptaţi la întărirea dolarului”, spune Baumohl.

Este posibil ca şi alţi combustibili să fie afectaţi de conflictul din Orientul Mijlociu, cum s-a întâmplat recent când grupul petrolier Chevron a oprit exporturile de gaze naturale printr-o importantă conductă submarină care face legătura între Israel şi Egipt.

„Riscul principal pentru piaţa petrolieră este ca acest conflict să implice şi ţările vecine”, spune Ben Cahill.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că o majorare a preţului la petrol este puţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra preţului benzinei sau cheltuielilor de consum din SUA.

„Este puţin probabil ca, în curând, consumatorul să vadă un impact semnificativ asupra preţului benzinei în SUA”, este de părere Michael Englund.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: