vineri

19 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2014

Parlamentul European respinge total, printr-o rezoluție adoptată joi, propunerile unor state membre de a plafona numărul migranților sau de a limita în alt fel dreptul la liberă circulație în Uniune, și le sfătuiește să folosească fondurile europene disponibile pentru a-i integra pe cetățenii comunitari migranți.

Parlamentul European a votat joi o rezoluție în care invită statele membre „să respecte dispoziţiile din Tratat privind normele UE care reglementează libertatea de circulaţie, şi să se asigure că principiile egalităţii şi dreptul fundamental la libertatea de circulaţie sunt respectate”.

De asemenea, se spune în rezoluție, Parlamentul European „contestă cu fermitate poziţia adoptată de unii lideri europeni, care au solicitat să fie operate modificări şi să fie limitată libera circulaţie a cetăţenilor” și „respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranţi din UE”, deoarece contrazice principiul din Tratatul privind UE referitor la libera circulaţi.


Precizarea se referă la propunerea premierului Marii Britanii, David Cameron, care a cerut limitarea acestui drept fundamental, de teama căridicarea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii UE va duce la un val de migranți din aceste țări cele mai sărace ale Uniunii.

De altfel, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a criticat dur, miercuri 15 ianuarie, aceste inițiative apărute în ultimul timp, fără a numi vreun stat, însă.

”Haideți să nu folosim stereotipuri și mituri”, a spus Manuel Barroso, criticând ”atitudinile șoviniste” și populismul celor care fac asemenea propuneri.

David Cameron, direct vizat de acuzațiile președintelui Manuel Barroso, a preferat să răspundă spunând că Marea Britanie nu este singura nemulțumită, enumerând și Germania, Austria și Olanda, state care au menținut până la final (31 decembrie 2013) restricțiile de pe piața muncii pentru lucrătorii români și bulgari.

Niciun stat nu a demonstrat că migrația este o povară socială


Parlamentul European mai cere în rezoluție ca toate statele să se asigure că lucrătorii din UE sunt „trataţi în mod egal şi nu sunt discriminaţi în ceea ce priveşte accesul la locuri de muncă, condiţiile de angajare şi de muncă, remunerarea, concedierea, prestaţiile sociale şi beneficiile fiscale, asigurând astfel concurenţa loială între întreprinderi”.

De asemenea, PE ”consideră eronată poziția adoptată de unele partide politice, conform căreia migrația ar fi o povară pentru sistemele naționale de protecție socială, iar așa-numitul <<turism al prestațiilor sociale>> ar reprezenta o amenințare supremă la adresa sistemelor sociale ale statelor membre; subliniază faptul că niciunul dintre statele membre care proclamau existența acestei poveri nu a prezentat Comisiei dovezi, astfel cum li s-a solicitat”, se mai spune în rezoluție.

Pentru a rezolva probleme, Parlamentul invită statele să folosească ”pe deplin și în mod transparent resursele disponibile în cadrul fondurilor europene, cum ar fi Fondul social european și fondul european de dezvoltare regională pentru a promova integrarea, incluziunea socială și lupta împotriva sărăciei și pentru a sprijini eforturile comunităților locale de a face față unei creșteri a numărului de cetățeni defavorizați, fie că aceștia sunt sau nu resortisanți ai țării lor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: