luni

24 iunie, 2024

1 noiembrie, 2022

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) s-au ridicat la 51,7 miliarde de euro la sfârșitul lunii octombrie, echivalentul a circa 18,3% din PIB, cu 4,8% peste nivelul din septembrie, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).

La 31 octombrie 2022, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 46,3 miliarde de euro, față de 43,7 miliarde de euro la 30 septembrie 2022.

În cursul lunii octombrie au avut loc următoarele operațiuni:

  • Intrări de 3,6 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv o tranșă din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență în sumă de aproximativ 2,56 miliarde de euro); alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieșiri de un miliard de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,49 miliarde de euro.

”Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2022 au fost de 51.786 milioane euro, față de 49.380 milioane euro la 30 septembrie 2022”, potrivit BNR.

Plățile scadente în luna noiembrie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 2 miliarde de euro.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: