sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 februarie, 2021

Operațiunile speculative pe acțiunile lanțului american de magazine de jocuri video GameStop au provocat pierderi de 12,5 miliarde de dolari fondurilor de investiții de risc (hedging), în luna ianuarie, potrivit firmei de analize financiare Ortex, citată de Reuters.

Pierderile au fost induse de operațiunile unei coaliții a investitorilor mici, formată ad-hoc pe rețelele sociale, care au cumpărat mari cantități de acţiuni GameStop, pentru a obliga fondurile de hedging să le cumpere la rândul lor tot mai scump.

Fondurile de investiții de risc au fost nevoite să cumpere ca să înapoieze cantitățile împrumutate anterior, în vederea speculării creșterii prin „vânzări în lipsă” (short selling).


Ca urmare a creşterii constante a acțiunilor, cu 1.600% de la începutul anului, fondurile de investiții nu au mai putut răscumpăra acțiunile datorate la prețuri mai mici decât cele la care le împrumutaseră și au vândut la orice preț, ca să limiteze pierderile.

(Citiți și: „Casa Albă montorizează o luptă tip „David vs Goliat” la bursa din New York, după creșterea explozivă a acțiunilor unui lanț de magazine”)

Datele Ortex spun că un volum de acţiuni GameStop în valoare de 5,9 miliarde de dolari erau încă împrumutate vineri, adică nu mai puțin de 49% din totalul acţiunilor aflate în circulație liberă la New York Stock Exchange (NYSE).

Într-un fenomen similar din Europa, vânzătorii „în lipsă” au înregistrat pierderi de 28 de miliarde de dolari în urma operațiunilor pe acțiunile Cineworld.

Creșterea explozivă a acțiunilor GameStop, alimentată de micii investitori, a fost văzut ca o revoltă împotriva marilor investitori și a fost comparată cu mișcarea de protest Occupy Wall Street, de acum aproape 10 ani, care a plecat tot de la o revoltă împotriva marilor investitori dar s-a transformat într-un protest împotriva inegalităților sociale.

Contaminare pe piața argintului


Coaliția ad-hoc formată pe forumul WallStreetBets, de pe rețeaua socială Reddit, a produs un fenomen similar și pe piața argintului, a cărui cotaţie a ajuns, luni, la 30,35 de dolari uncia, în contractele futures (la termen), cel mai ridicat nivel din ultimi 8 ani.

Autoritățile de supraveghere americane de pe piețele de mărfuri și de instrumente financiare au anunțat că „vor monitoriza” îndeaproape evoluția piețelor, afectată de volatilitate crescută.

Analiștii spun însă că micii investitori nu au șanse de izbândă în fața datelor reci ale indicatorilor financiari fundamentali, pentru simplu motiv că, de pildă, lanțul de magazine GameStop chiar are mari probleme. Aceste probleme au stârnit interesul marilor investitori, care au și încercat să le speculeze prin cumpărarea și apoi vânzarea în profit a acțiunilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Până în cele din urmă cine crede că GameStop este o acțiune valoroasă?”, este întrebarea retorică citată de Forbes. Așa că va sfârși prin a cădea, în cele din urmă.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: