vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2021

Atenția Casei Albe și a Trezoreriei SUA a fost atrasă de o bătălie dintre micii investitori și mari fonduri de investiții, care a dus la creșterea de 8 ori într-o săptămână a cotației acțiunilor retailerului american de jocuri video GameStop, la Bursa din New York.

Autoritățile americane monitorizează situația pentru a vedea dacă evoluția acțiunii Game Stop este rezultatul vreunor operațiuni speculative ilegale.

Cenușăreasca de la NYSE

GameStop a anunțat că va închide 450 de magazine, pentru că suferă, ca toți retailerii de jocuri video, din cauza transferului clienților lor pe online, în urma restricțiilor pandemiei.


Totuși, acțiunile GameStop au crescut la New York Stock Exchange (NYSE) cu aproape 135% numai miercuri, până la 347,5 dolari / titlu. Ultima cotație este de peste 135 de ori mai mare și decât minimul ultimilor 52 de săptămâni.

O mulțime de mici investitori, care acum comunică între ei prin rețeaua Reddit, au pariat pe acțiunile GameStop și le-au cumpărat în speranța unei bune investiții.

În același timp fondurile de investiții au văzut doar ocazia de a specula interesul ocazional, urmând ca, ulterior, să vândă din convingerea că acțiunile se vor prăbuși până în cele din urmă, potrivit The Guardian, Reuters și Business Insider.

Caruselul speculativ


Oportunitatea la care au reacționat micii investitori s-a ivit încă din septembrie, când un investitor cunoscut (Ryan Cohen, fondator al gigantului online Chewy, de produse pentru animale de companie) a preluat un pachet 13% din acțiunile GameStop.

Ryan Cohen a început să facă presiuni și lobby pentru transferul în online a mare parte din afacerile companiei și astfel a început saga GameStop.

Fondurile de investiții au încurajat creșterea, cumpărând dar numai pentru a vinde în câștig, când cotațiile ar urma să scadă, din cauza proiectului inițial considerat neverosimil. Era și a rămas certă închiderea a 450 de magazine.

Practica cea mai folosită a fost, ca de obicei, împrumutul de acțiuni și vânzarea lor după creșterea cotației, mizând pe căderea ulterioară, sub prețul la care s-a făcut împrumutul, astfel încât să se poată cumpăra cantitatea de acțiuni împrumutată, la un preț mai mic și operațiunea să se încheie în câștig.

Numai că micii investitori și-au unit forțele pe forumul „Wall Street Bets”, găzduit de Reddit, au continuat să cumpere, cotațiile au crescut exploziv și profesioniștii unora dintre fondurile de investiții au intrat în dificultate. Au fost nevoiți să cumpere acțiunile la prețuri mai mari, pentru a le înapoia celor de la care le-au împrumutat.

Așa s-a retras din joc fondul de investiții de risc al Melvin capital Management, învins de armata micilor investitori, pentru că a cumpărat la cotații prea mari, doar ca să limiteze pierderile, după ce acestea au ajuns deja la  3,75 miliarde cde dolari, adică la 30% din valoarea activelor pe care le administrează.

 

„Papa Musk” în ajutor

Operațiunile speculative care mizează pe prăbușirea unei acțiuni se bazează pe împrumutul acestora la prețuri mici și vânzarea lor la prețuri mai mari, înaintea declanșării unei tendințe negative. Operațiuna nu este ilegală, dar coalițiile informale dintre jucători pentru a obține o tendință  – pot fi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lupta a atras atenția inclusiv fondatorului Tesla, Elon Musk, care a postat pe Tweeter un comentariu despre GameStop și micii săi investitori. Mesajul lui Elon Musk a fost interpretat ca unul de susținere și a amplificat creșterea.

De atunci, Elon Musk este „Papa Musk” pentru investitorii de pe „Wall Street Bets”, care sunt în fond amatori și ale căror șanse de succes în fața marilor fonduri de investiții sunt minuscule, dacă GameStop nu va anunța o revoluție credibilă a afacerilor sale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: