vineri

29 martie, 2024

28 mai, 2015

tanc
Garnitură de tren sosită în gara Rostov. Foto Reuters

Armata rusă masează trupe și sute de piese de armament greu, inclusiv lansatoare de rachete, tancuri și artilerie, într-o bază improvizată la granița cu Ucraina, transmite joi Reuters.

Majoritatea vehiculelor nu au plăci de înmatriculare și nici semne distinctive, după cum nici soldații nu poartă embleme pe uniforme. Trupele și armamentul seamănă cu cele semnalate de aliații Occidentali în estul Ucrainei, despre care NATO cunoaște că sunt detașamente rusești sub acoperire.

Rusia nu vede ce vede NATO

Scenele care se observă în poligonul Kuzminsky, situat la 50 de km de granița cu Ucraina, sunt cele mai evidente probe de anul acesta că Rusia desfășoară o amplă activitate militară în zonă.


La începutul lunii mai, comandantul militar al NATO, generalul Philip Breedlove, a declarat că separatiștii profită de acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în februarie, pentru a se reînarma și pentru a se pregăti de o nouă ofensivă.

Rusia a negat permanent că forțele sale armate sunt implicate în luptele din Ucraina, în zonele din est în care separatiștii susținuți de Moscova poartă de peste un an lupte cu armata regulată a Kievului.

Contactat de Reuters în legătură cu această desfășurare de forțe, ministrul apărării rus a afirmat că nu are niciun comentariu legat de prezența militară semnalată la Kuzminsky. Mai mulți soldați ruși chestionați de reporterul Reuters au afirmat că se află în zonă pentru exerciții militare care nu au legătură cu situația din Ucraina.

Întrebat dacă prezența soldaților și a armamentului greu fără semne de identificare la granița cu Ucraina semnifică intenția Rusiei de a invada Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat: ” Găsesc întrebarea neadecvată”.

Armament similar celui folosit în Ucraina


Armamentul sosit la Kuzminsky pe calea ferată include lansatoare de rachete Uragan, tancuri și transportoare blindate, adică același tip de armament utilizat în luptele din estul Ucrainei.

Numărul echipamentelor militare parcate în poligonul de lângă granița cu Ucraina este de 3 ori mai mare decât cel existent în martie, când reporterii Reuters au mai fost în zonă.

Într-o perioadă de patru zile cât a staționat în zonă, reporterul Reuters a reperat patru mari garnituri de tren încărcate cu armament care au oprit în gara din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, cel puțin alte 2 garnituri, conținând și vagoane cu soldați, trecând spre poligonul în care s-a amenajat o tabără provizorie.

Din garniturile de tren au fost descărcate 26 de tancuri, 30 de lansatoare de rachete Uragan, zeci de camioane și TAB-uri. Reporterii Reuters au urmărit coloana de blidate care a plecat din gară și s-a oprit la poligonul Kuzminsky, locație care a fost identificată anul trecut de NATO ca bază de plecare spre Ucraina.

Un alt aspect sesizat de reporterul Reuters: echipe de muncitori au amenajat recent un drum de pământ între poligon și granița cu Ucraina, către un punct de frontieră din regiunea Lugansk controlat de separatiști.

Ordine de marș și acorduri de confidențialitate

Valentina Melnikova, activist pentru drepturile omului care ține legătura cu familiile soldaților ruși detașați la granița cu Ucraina, a declarat Reuters că regiunea Rostov este utilizată ca punct de plecare al trupelor către Ucraina.

Informația a fost obținută de la mama unui soldat staționat în localitatea Totskoye, regiunea Orenburg, situată în apropiere de granița cu Kazakhstan. Valentina Melnikova afirmă că soldatul a transmis mamei că vor fi transferați în regiunea Rostov după 20 mai, apoi urmează să meargă în Ucraina. Toți soldații au fost puși să semneze un acord de confidențialitate legat de misiunile pe care urmează să le primească.

În situațiile în care soldații ruși sunt capturați de forțele loiale Kievului, oficialii ruși spun că respectivii sunt voluntari, care au demisionat din armata rusă sau care au dezertat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: