joi

18 aprilie, 2024

13 august, 2021

UPDATE. Ţările NATO vor continua să sprijine guvernul de la Kabul şi forţele de securitate afgane „pe cât posibil” şi îşi vor menţine în continuare personalul civil din ambasade în Afganistan, în ciuda amplei ofensive declanşate de către talibani care controlează în acest moment mare parte din ţară, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Reprezentanţii NATO s-au reunit într-o şedinţă de criză, în contextul tot mai dificil cauzat de înaintarea forţelor talibane în Afganistan, care se apropie de capitala Kabul.

„Continuăm să analizăm ultimele evoluţii care au loc în teren şi suntem în legătură permanentă cu autorităţile afgane. Ţelul nostru este să sprijinim guvernul afgan şi forţele de securitate pe cât posibil. Siguranţa personalului nostru este crucială”, arată un comunicat semnat de Jens Stoltenberg.


Informația inițială:

Ambasadorii la NATO ai țărilor membre ale Alianței se vor reuni într-o conferință de criză vineri, în situația tot mai dificilă provocată de asaltul puternic al talibanilor în Afganistan, anunță Reuters.

„Este vorba despre a securiza aeroportul internaţional din Kabul”, a precizat un diplomat, în contextul în care fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic şi a cetăţenilor săi aflaţi în Afganistan.

Reuniunea va fi prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care și-a întrerupt vacanța.


Statele Unite au anunţat, joi, că vor trimite 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus după ce talibanii au reușit să ocupe părți importante din țară.

Aliaţii au fost informaţi joi despre decizia SUA, au explicat diplomaţi NATO. La scurt timp, Regatul Unit a luat o măsură similară celei SUA, urmând să desfăşoare provizoriu în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc această ţară.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a întrerupt vacanţa şi a revenit la Bruxelles pentru a prezida această reuniune de criză.

În ultimele opt zile, insurgenţii talibani au cucerit aproape jumătate dintre capitalele de provincie din Afganistan. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului şi a sudului ţării. Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

Această ofensivă a talibanilor a fost lansată în mai, imediat după anunțul președintelui Joe Biden că armata americană se va retrage din Afganistan. Inițial programată pentru a se încheia în 11 septembrie, termenul a fost scurtat până la finalul lunii august.

Victoria talibanilor în Kandahar și ocuparea completă a orașului, al doilea cel mai mare din Afganistan reprezintă cel mai important pas al insurgenților în încercarea lor de a prelua controlul asupra țării și momentul care a declanșat alerta în NATO.

Talibanii au capturat tot vineri și orașul Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate.

Talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA, citat de serviciile de informații americane.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor, spunând marți că nu regretă decizia sa de a se retrage din Afganistan.

ONU a cerut vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: