Reuniune de urgență la Bruxelles pe tema Brexitului - Posibil acord interimar - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Reuniune de urgență la Bruxelles pe tema Brexitului – Posibil acord interimar

19 martie, 2018

Diplomaţii care reprezintă statele membre ale UE la negocierile privind Brexitul au fost convocaţi într-o reuniune de urgenţă, luni, iar surse apropiate au declarat că s-ar discuta un acord interimar cu Marea Britanie.

Acest acord va fi pe agenda summitului Consiliului European, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.


„S-ar putea ajunge la un acord”, a declarat un diplomat al UE, pentru Reuters.

Un alt diplomat a minimalizat unele informaţii potrivit cărora progresele importante obţinute în negocierile cu Marea Britanie la sfârşitul săptămânii trecute au ajuns în punctul în care Londra poate încheia un acord de tranziţie după Brexit.

Întâlnirea de urgență a fost convocată înaintea discuțiilor pe care reprezentantul Marii Britanii, David Davis și negociatirul șef al UE, Michael Barnier, le aveau programate la ora locală 11.00, la Bruxelles.

În urmă cu o săptămână, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat că este momentul ca discuțiile despre Brexit să se transpună în texte juridice.


El le-a cerut britanicilor „mai multă claritate”, în special asupra felului în care poate fi evitată revenirea la o „frontieră dură” în Irlanda, subliniind că nu ar fi vorba „de o chestiune irlandeză, ci de una europeană”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cu un an înainte de data programată a Brexit-ului, „a venit acum momentul ca discursurile să fie transpuse în tratate, angajamentele – în acorduri, vastele sugestii şi dorinţe privind relaţia viitoare – în soluţii realizabile”, a spus şeful Comisiei Europene.

Premierul Theresa May „trebuie să ne ofere mai multă claritate despre cum vede Marea Britanie viitoarea sa relaţie cu UE”, a mai spus șeful executivului UE, în contextul în care şefa guvernului de la Londra şi-a exprimat poziţia într-un discurs de la începutul lunii martie, confirmându-şi hotărârea de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr