luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2015

f16_09Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit luni cu premierul turc Ahmed Davutoğlu şi a anunţat  o reunine de urgenţă a NATO, luni seara.Turcia a anunţat luni că a înmânat ambasadorului rus la Ankara o notă de protest faţă de încălcarea spaţiului aerian de către aviaţia rusă.

Forţele armate turce au interceptat duminică un avion de vânătoare rusesc intrat în spaţiul aerian turc aparent căutând o ieşire din spaţiul aerian sirian.

Incidentele

Ministrul de externe al Turciei a oferit detalii ale incidentului petrecut duminică: 2 avioane de vânătoare F 16 au interceptat avionul rusesc în zona Hatay, provincie aflată la graniţa cu Siria.


Diplomaţia turcă l-a convocat ulterior pe ambasadorul Rusiei, căruia i-a înmânat un “protest energic” în legătură cu acţiunile militare ruse. Turcia a solicitat asigurări că acest gen de evenimente nu se vor mai repeta şi a transmis că Rusia va fi singurul vinovat “pentru producerea oricăror incidente neplăcute care s-ar putea întâmpla în viitor“.

Turcia a mai aunţat că un protest similar a fost înaintat şi ministrului de Externe Sergei Lavrov şi că se va consulta cu aliaţii din NATO în legătură cu acest incident.

Este al doilea incident de acest gen petrecut în weekend- armata turcă a raportat şi sâmbătă faptul că un MIG 28 a hărţuit două aeronave turceşti F 16, fixându-le cu radarul vreme de 5 minute şi 40 de secunde. Incidentul a intervenit în timp ce aeronavele turceşti patrulau zona de graniţă comună cu Siria.

Militarii turci nu au putut să afirme cu precizie dacă MIG-ul 29 aparţinea forţelor aeriene ruse sau siriene, ambele armate deţinând aparate de acest tip.

Reacţii militare şi politice


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit luni cu premierul turc Ahmed Davutoğlu. Secretarul general NATO afirmă că violarea spaţiului aerian turc este “inacceptabilă” şi a anunţat  o reunine de urgenţă a NATO, luni seara.

“Acţiunile Rusiei nu contribuie la securitatea şi stabilitatea din zonă. Cer Rusiei să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite escaladarea tensiunilor”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care luni se află la Bruxelles pentru discuţii cu lideri UE referitoare la evoluţia crizei migranţilor proveniţi din Siria, a caracterizat acţiunile Rusiei drept “o mare eroare”.

Premierul, Ahmed Davutoğlu, a declarat luni că intervenţia Rusiei conduce la escaladarea conflictului din Siria şi a precizat că Moscova a afirmat că incursiunea în spaţiul aerian turc a fost o greşeală.

Richard Moore, ambasadorul britanic în Turcia, a afirmat: “Incursiunea în spaţiul aerian al Turciei este o acţiune nesăbuită şi îngrijorătoare. Marea Britanie, la fel ca restul statelor NATO, este alături de Turcia.”

La Moscova, Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat că Rusia analizează rapoartele primite în legătură cu acest incident şi că nu poate comenta nimic în acest moment.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat, potrivit Reuters, că Washingtonul este în permanentă legătură cu Ankara din cauza incidentelor provocate de aviaţia rusă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rusia a început săptămâna trecută o intervenţie în favoarea regimului Assad, lansând bombardamente împotriva rebelilor care luptă împotriva actualului preşedinte al Siriei, ulterior extinzând loviturile şi împotriva Statului Islamic.

Turcia se opune intervenţiei ruse în Siria, preşedintele Erdogan cerând debarcarea preşedintelui Assad.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: