miercuri

1 mai, 2024

16 aprilie, 2024

America și Europa îndeamnă Israelul și Iranul să evite escaladarea conflictului, temându-se de scenarii care variază de la blocaje maritime pe cele mai aglomerate rute petroliere și comerciale din lume până la o confruntare totală între cele două puteri regionale.

O reuniune video extraordinară a miniștrilor de externe ai UE de marți va „trimite un semnal că suntem uniți” în apelul la reținere, declară un înalt diplomat european pentru Politico.

Cerința UE: Israel să nu escaladeze

Planificatul summit al liderilor UE de miercuri și joi este de așteptat să „îndemne toate părțile să exercite cea mai mare reținere și să se abțină de la orice acțiune care ar putea crește tensiunile în regiune”, potrivit proiectului de concluzii.


Președintele francez Emmanuel Macron declara luni că aliații trebuie să „convingă Israel că nu trebuie să răspundă prin escaladare, ci mai degrabă izolând Iran și încercând să convingă țările din regiune că Iran este un pericol” în regiune.

UE a transmis și „un mesaj lui Netanyahu, să nu facă nimic nebunesc”, a declarat un alt diplomat european.

Țările UE au fost unite în a solicita detensionarea situației din Orientul Mijlociu și a îndemnat Israel să nu riposteze la atacurile cu rachete ale Iran, au declarat mai mulți diplomați după o întâlnire a celor 27 de reprezentanți ai guvernelor UE, de pregătire a summit-ul EUCO ce începe miercuri.

Continuă tradiția sancțiunilor împotriva Iran

UE este în mod clar îngrijorată, dar, scrie Politico, dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu nu îl va asculta pe președintele american Joe Biden, cu greu va asculta o declarație EUCO.


UE va recurge, de asemenea, la vechea tactică occidentală de a impune sancțiuni – mai puternice – împotriva Iran. Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să discute marți subiectul, iar dacă toți sunt de acord, acestea ar putea fi impuse încă de săptămâna aceasta.

Occidentul a impus sancțiuni asupra Iranului începând cu anul 1979, iar Teheran nu pare prea afectat, fiind priceput, la fel cu Rusia, să le evite.

Totuși, mai multe țări au propus extinderea regimului de sancțiuni deja existent care vizează în prezent producția de drone piraniene. Planul este să includă și producția Iranului de rachete și, de asemenea, să sancționeze producția pentru Orientul Mijlociu. Aceste sancțiuni par să nu fi afectat comerțul cu drone către Rusia, care le folosește în continuare în atacurile sale din Ucraina.

Macron a cerut, de asemenea, „sancțiuni sporite” împotriva Teheran care să includă și o „presiune mai mare asupra activităților sale nucleare”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: