După mai bine de jumătate de an de tergiversări, asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată săptămâna aceasta, anunță Reuters.
Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a dezvăluit luni seara că va pune în dezbatere pachete de finanțare separate:
- unul destinat Ucrainei
- unul pentru Israel
- unul pentru Taiwan și aliații Washingtonului din zona Indo-Pacific
Un al patrulea pachet va conține prevederi ce vizează confiscarea activelor deținute de oligarhii ruși în SUA, o interdicție la adresa TikTok și măsuri pentru întărirea securității naționale a SUA.
Reluarea asistenței pentru Ucraina a fost blocată la începutul anului de refuzul lui Johnson de a organiza un vot în Camera Reprezentanților asupra pachetului de finanțare adoptat de Senat. Pachetul conținea 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde pentru Israel.
Proiectele Camerei Reprezentanților prevăd aproximativ același nivel de asistență externă cu cel din planul adoptat de Senat, cu o diferență: o parte a ajutoarelor vor fi acordate sub formă de împrumut.
Republicanii vor să pună proiectele în circuitul legislativ marți dimineața, Mike Johnson afirmând că ar putea fi votate vineri seara.
Reuters amintește că Johnson se confruntă cu opoziția aripii dure a Partidului Republican, care a amenințat inclusiv că îl va da jos din funcție dacă asistența pentru Ucraina va fi reluată.
Unul dintre motivele de nemulțumire ale anumitor congresmeni republicani ține de faptul că proiectele vor fi trimise după vot din nou Senatului pentru aprobarea finală. Ei acuză faptul că Mike Johnson nu a obținut garanții procedurale că votul lor nu va fi modificat de Senat.
***