sâmbătă

13 iulie, 2024

4 ianuarie, 2024

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune între diplomaţi ai NATO şi oficiali din Ucraina pe data de 10 ianuarie, ca urmare a recentului val intens de lovituri aeriene ruseşti, a anunţat joi Alianţa Nord-Atlantică.

Întâlnirea, care va avea formatul noului Consiliu NATO-Ucraina, a fost convocată, transmite The Guardian, la cererea Kievului după atacurile cu rachete şi drone asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene.

Ucraina are nevoie de echipamente antiaeriene

Rusia şi-a intensificat atacurile în perioada Anului Nou, liderul rus, Vladimir Putin, avertizând că un atac aerian ucrainean asupra oraşului rus Belgorod, care, potrivit Moscovei, a ucis 25 de civili, „nu va rămâne nepedepsit”.


Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Rusia a trimis aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone explozive Shahed împotriva Ucrainei începând din 29 decembrie 2023.

În cadrul aConsiliului NATO-Ucraina, oficialitățile de la Kiev își vor reînnoi, cel mai probabil, apelul pentru furnizarea de urgență de echipamente militare.

Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniţie pentru a face faţă „câtorva” noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului.

Generalul ucrainan Serghei Naiev spunea miercuri: ”Desigur, am dori mai multe rachete pentru Patriots şi sisteme în sine. Niciun alt sistem de apărare aeriană din lume nu este capabil să obţină astfel de rezultate, mai ales când vine vorba de lupta împotriva Rusiei.”

SUA au oferit ultimul pachet de ajutor militar


La data de 29 decembrie, anul trecut, președintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe noi fonduri pentru ajutorarea Ucrainei, în contextul atacului masiv al Federației Ruse asupra Ucrainei. El a subliniat că sistemele de apărare aeriană sunt „de o importanță vitală” pentru protecția populației civile.

Imediat după Crăciun, Statele Unite ale Americii au oferit Ucrainei ultimul pachet de ajutor militar, pentru care au fost alocate fonduri. Este nevoie de sprijinul Congresului pentru a relua fluxul de ajutor militar pentru Ucraina.

Aliații europeni ai Ucrainei – în special Polonia, Marea Britanie, Germania – au promis să continuie sprijinul militar indiferent de decizia Statelor Unite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: