vineri

19 aprilie, 2024

2 decembrie, 2021

Armata germană își va lua rămas bun de la cancelarul Angela Merkel, joi, cu o paradă militară ce omagiază cei 16 ani în care aceasta a condus destinele Germaniei. Șeful guvernului în funcție va ține un scurt discurs înaintea ceremoniei, care este programată să înceapă la ora locală 19.30.

Predarea oficială de ștafetă se va organiza însă săptămâna viitoare, conducerea guvernului urmând să fie preluată de Olaf Scholz (SPD).

Din cauza pandemiei de coronavirus, la Berlin nu se va organiza joi o recepție fastoasă, Angela Merkel urmând să găzduiască un număr mic de oaspeți pentru a marca momentul ieșirii de pe scena politică germană. Președintele Frank-Walter Steinmeier este așteptat să fie invitatul de onoare, însoțit de soția sa, Elke Buedenbender.


Parada denumită „Großer Zapfenstreich” este considerată cea mai înaltă onoare pe care forțele armate germane o pot acorda unui civil, o tradiție care datează din secolul al XVI-lea. Este cea mai înaltă ceremonie militară din Germania, conținând o paradă militară, muzică interpretată de fanfara Bundeswehr și, la final, o retragere cu torțe.

Cel omagiat are dreptul să solicite fanfarei trei cântece. Alegerile Angelei Merkel au fost: Großer Gott, wir loben dich”, un imn creștin din secolul 18, „Fuer mich soll’s rote Rosen regnen”, un cântec popular al cântăreței germane Hildegard Knef și, surpriză, hit-ul punk „Du hast den Farbfilm vergessen”, lansat în 1974 de Nina Hagen.

În ultimele decenii, transmite Deutsche Welle, cererile muzicale au constituit o pată de culoare a ceremoniilor de adio.

Fostul ministru al Apărării, Thomas de Maiziere, de exemplu, a cerut interpretarea hit-ului verii 1985, „Life is Life” al trupei Opus, o melodie populară printre turiştii germani din Mallorca.


Când președintele Christian Wulff a trebuit să demisioneze din funcție după doar 20 de luni în urma unui scandal, a fost întâmpinat cu sunetul șocant al vuvuzelelor în care suflau germanii dezamăgiți de fostul președinte. Orchestra Bundeswehr a cântat cu însuflețire „Somewhere Over The Rainbow” în încercarea de a acopei zgomotul de fundal.

Fostul cancelar Gerhard Schröder a provocat orchestra militară o baladă compusă de Bertolt Brecht și cu „Summertime”, de George Gershwin. Schröder a fost ulterior ridiculizat pentru ultima alegere: „My Way”, a lui Frank Sinatra.

O melodie pare a fi preferata politicienilor: „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven. A fost solicitată de trei ori, inclusiv de fostul ministru german al apărării și actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: