21 octombrie, 2024

Comisia a lansat luni o rețea a investitorilor de încredere ce reunește împreună cu UE un grup de investitori gata să coinvestească în întreprinderi inovatoare din domeniul tehnologiei profunde din Europa. Investițiile Uniunii provin din Fondul Consiliului European pentru Inovare (CEI), care face parte din programul UE pentru cercetare și inovare Orizont Europa.

Ce înseamnă tehnologia profundă

Inovarea în domeniul tehnologiei profunde combină știința, tehnologia și ingineria de vârf. Combină adesea progresele din sfera fizică, biologică și digitală și are potențialul de a oferi soluții transformatoare în fața provocărilor globale.

Inovarea în domeniul tehnologiei profunde e creată de o categorie din ce în ce mai mare de start-up-uri inovatoare din lume și UE și are potențialul de a stimula inovarea în întreaga economie și în întreaga societate.


Acest lucru, la rândul său, poate transforma peisajul de afaceri și piețele conexe ale UE și poate contribui la abordarea celor mai presante provocări societale, inclusiv prin atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Primul grup de investitori – 71 de companii ce însumează active de peste 90 de mld. euro

Primul grup cuprinde 71 de investitori din întreaga Europă, inclusiv fonduri cu capital de risc, bănci publice de investiții, fundații și fonduri de capital de risc corporativ. Acești investitori reprezintă împreună active în valoare de peste 90 de miliarde EUR, ceea ce poziționează rețeaua ca o inițiativă-cheie de mobilizare a capitalului pentru sectorul european al tehnologiei profunde.

În urma întâlnirilor pregătitoare cu investitorii de la începutul acestui an, Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a lansat rețeaua în cadrul unui eveniment organizat la Atena. Participanții s-au angajat să respecte o Cartă a rețelei investitorilor de încredere, care stabilește valori comune pentru a construi întreprinderi în Europa și pentru a coinvesti împreună cu Fondul CEI.

Membrii rețelei vor colabora cu sprijinul CEI pentru a stimula investițiile și pentru a face schimb de bune practici atunci când investesc în sectorul tehnologiei profunde.


Lansarea răspunde necesității de a spori finanțarea unor astfel de întreprinderi pentru a se dezvolta în Europa. Acesta oferă baza pentru dezvoltarea ulterioară în 2025, în conformitate cu orientările politice ale viitoarei Comisii.

Fondul CEI – investiții de aproape 1 mld. euro, în 251 de start-up-uri cu potențial de unicorni

Acesta subliniază importanța tot mai mare a Fondului CEI, care a investit până în prezent aproape 1 miliard euro în 251 dintre cele mai promițătoare întreprinderi nou-înființate din Europa.

Fondul CEI a atras coinvestiții de peste 4 miliarde euro de la aproximativ o mie de investitori, mobilizând peste 4 euro pentru fiecare 1 euro investit.

Rețeaua investitorilor de încredere va consolida și mai mult aceste coinvestiții și va permite întreprinderilor din domeniile tehnologiilor critice să aibă acces la investiții mai mari necesare pentru a concura la nivel mondial.

Lansarea a făcut parte din primul summit de scalare al CEI, care a reunit pentru prima dată 120 de întreprinderi selectate din portofoliul CEI și programe naționale cu potențialul de a se extinde și de a deveni campioni mondiali în domeniile lor. 72 dintre aceste societăți au fost adăugate astăzi la cei 48 de membri deja înscriși în Clubul de scalare al CEI.

CEI oferă sprijin adaptat membrilor clubului, cu scopul de a transforma 20 % dintre aceștia în unicorni – întreprinderi a căror evaluare depășește 1 miliard euro. Împreună, aceste societăți membre au strâns până în prezent peste 73 de milioane euro, fiind așteptate în curând runde suplimentare de finanțare.

Obiectivul CEI – 500 de firme sprijinite în acest exercițiu financiar

În februarie și în iunie 2024, comisarul Ivanova a invitat un grup de investitori să discute această nouă formă de colaborare. Carta semnată astăzi și lansarea rețelei reprezintă un rezultat concret al acestor consultări și un pas următor pentru CEI în vederea asigurării unei finanțări la scară largă pentru întreprinderile din domeniul tehnologiei profunde cu grad ridicat de risc care au un potențial ridicat, dar care întâmpină adesea dificultăți pe piața europeană în a găsi investitorii potriviți.

Rețeaua este deschisă și altor investitori care împărtășesc aceeași viziune, care pot contacta echipa Fondului CEI printr-o căsuță poștală electronică dedicată.

Fondul CEI este un fond specific instituit de Comisie pentru a investi în întreprinderile selectate prin intermediul programului accelerator al CEI. Acesta este sprijinit de Banca Europeană de Investiții în calitate de consilier unic în materie de investiții al fondului și este gestionat de un administrator de fonduri de investiții alternative.

Fondul urmărește să sprijine peste 500 de întreprinderi în perioada actuală 2021-2027 și a investit deja în 251 de întreprinderi, alte 241 fiind în curs de realizare.

Summitul CEI privind extinderea reunește pentru prima dată 120 de întreprinderi selectate din portofoliul CEI și programe naționale care au potențialul de a se extinde și de a deveni campioni mondiali în domeniile lor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: