luni

11 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 februarie, 2022

Consiliul European pentru Inovare (CEI) introduce inițiativa „Scale-up 100”, prin care intenționează să identifice în UE 100 de întreprinderi promițătoare din domeniul tehnologiei „deep tech” care au potențialul de a deveni întreprinderi-unicorn (start-up-uri care ajung la o valoare de peste un miliarde de euro).

Aceasta este una dintre noutățile programului de lucru pentru 2022 al CEI, program care însumează oportunități de finanțare în valoare de peste 1,7 miliarde euro. Fondurile vor fi alocate pentru ca întreprinderile ce aduc inovații radicale să se extindă și să creeze noi piețe, de exemplu în domeniul informaticii cuantice, al bateriilor de nouă generație și al terapiei genice, menționează un comunicat al Comisiei Europene.

Lansat în martie 2021 ca noutate majoră a programului Orizont Europa, Consiliul European pentru Inovare dispune de un buget total de peste 10 miliarde EUR în perioada 2021-2027.

Alte noutăți


De asemenea, programul 2022 prevede investiții de capital de peste 15 milioane euro, prin Instrumentul Acceleratorul CEI, care le va permite întreprinderilor care lucrează la tehnologii de interes strategic european să solicite investiții CEI de peste 15 milioane EUR.

Contribuția la prioritățile strategice

Programul de lucru pentru 2022 stabilește un set actualizat de „Provocări ale CEI”.

Provocările CEI oferă oportunități de finanțare în domenii tematice cu peste 500 de milioane euro pentru întreprinderile nou-înființate pentru a dezvolta tehnologii care vor contribui la obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, precum și la consolidarea autonomiei strategice în domeniul tehnologiilor cuantice, spațiale și al noilor tehnologii medicale.


Simplificare

  • Toate celelalte întreprinderi care nu pot fi finanțate de CEI din cauza constrângerilor bugetare vor primi automat marca de excelență, ceea ce le-ar putea ajuta să obțină finanțare din alte instrumente de finanțare ale UE, cum ar fi fondurile structurale, fondurile de redresare sau alte surse.
  • În 2022, vor fi deschise termene mai frecvente de depunere a candidaturilor pentru Tranziția și Acceleratorul CEI, cu un proces continuu de depunere a candidaturilor pentru Tranziția CEI. În plus, cei care candidează pentru a doua oară la Acceleratorul CEI vor avea posibilitatea de a descrie și de a susține cu argumente îmbunătățirile aduse în ceea ce privește noua lor candidatură.

Finanțarea și sprijinul din partea Consiliului European pentru Inovare în 2022

  • Instrumentul Pathfinder al CEI (350 milioane EUR) dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare pentru proiecte de cercetare vizionare care au potențialul de a duce la tehnologii revoluționare.
  • Tranziția CEI (131 milioane EUR) pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunități de inovare, axându-se pe rezultatele generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI și pe proiectele de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, pentru a maturiza tehnologiile și a crea argumente economice pentru aplicații specifice.
  • Acceleratorul CEI (1,6 miliarde EUR) pentru întreprinderile nou-înființate și IMM-uri în vederea dezvoltării și extinderii unor inovații cu impact ridicat care au potențialul de a crea piețe noi sau de a le perturba pe cele existente.

Toate proiectele Consiliului European pentru Inovare au acces la serviciile de accelerare a dezvoltării de întreprinderi, care pun la dispoziție instructori, mentori și expertiză, oferă oportunități de parteneriate cu corporații, investitori și alte părți interesate, dar și o serie de alte servicii și evenimente.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: