Analiză

Deficitul bugetar – la ce să ne aşteptăm

Situaţiile oficiale prezentate în ultimii ani în materie de execuţie bugetară arată că trimestrul trei, de finalul căruia ne apropiem deja (cu un sold de… Mai mult

09.10.2019

La obiect

România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe

Prin strategia Europa 2020 (adoptată de Consiliul European în iunie 2010) , au fost stabilite ţinte la cinci indicatori apreciaţi ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea… Mai mult

08.10.2019

Europa

Indexul Regional al Competitivității: Cum stau regiunile românești și de ce

București -Ilfov, regiunea din România cu cel mai mare scor (55,92 din 100 maxim posibil) în Indexul Regional al Competitivității 2019, se află abia pe… Mai mult

07.10.2019

Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

Cronicile

Restructurarea guvernului – amânată 30 de zile: Încep războaiele în administrația centrală. Miza nespusă a CEx PSD

de Victor Bratu , 8.1.2018

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni, la finalul reuniunii CEx a PSD, că va trimite marți la Cotroceni propunerea ca senatorul de Bistrița Ioan Deneș să preia portofoliul de ministru al Apelor și Pădurilor, vacant după demisia Doinei Pană. A fost singura măsură concretă și ”utilitară” a marii ședințe a marelui partid.

Formula guvernamentală rămâne deocamdată neschimbată, cel puțin pentru următoarea lună, subiectul restructurării guvernului urmând să fie discutat în următorul CEx, anunțat pentru data de 28 ianuarie, la Iași.

Însă decizia politică adoptată de conducerea PSD va avea efecte în plan guvernamental, acolo unde activitatea eșaloanelor doi și trei din ministere, în majoritate instalate prin decizie politică, se va concentra nu pe activitatea curentă, ci pe acțiuni ”de lobby” pentru prezervarea funcției și conservarea puterilor ”baronatelor” în executiv.

Asta pentru că 90% din secretarii de stat și toți șefii companiilor de stat au fost numiți politic, fie pe filiera Liviu Dragnea/Călin Popescu Tăriceanu, fie pe filiera Mihai Tudose. Iar în momentul în care se va înclina balanța de influență internă în PSD vor fi și ”victime colaterale”, iar unii vor trebui să plece.

Miza nespusă a CEx

Reuninea conducerii executive a PSD a fost prima în care s-a pus în discuție oferta partidului pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Partidul încearcă să identifice cât mai rapid un candidat cu șanse să câștige alegerile din 2019 în condițiile în care, pe fondul problemelor din Justiție pe care le are Liviu Dragnea și din cauza rezervelor subțiri de cadre, există posibilitatea apariției unui candidat ”de stânga” din afara PSD.

Liviu Dragnea înclină să susțină o candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu în numele unei coaliții PSD-ALDE, dar ideea a fost primită cu vehementă opoziție de partid.

Identificarea acestui candidat rămâne o prioritate pentru PSD, chiar dacă atenția publicului a fost deturnată către disputa Dragnea-Tudose.

O atare identificare a prezidențiabilului are și o miză personală pentru Liviu Dragnea: nominalizarea sa ar reorganiza partidul în jurul său și iar acorda încă un cec în alb, fie și pentru o perioadă scurtă.

Ce speră să obțină Mihai Tudose din restructurare, ce urmărește Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose este cel care insistă ca partidul să discute și să aprobe o restructurare a guvernului.

”Restructurarea nu se putea face astăzi. Azi am lansat subiectul. Va fi discutată la CEx-ul de la Iaşi, la sfârşitul lunii (…) Nu renunţ la idee, o voi propune în amănunte partidului la Iaşi”, a spus premierul Tudose la finalul reuniunii conducerii PSD.

Premierul Mihai Tudose pare a avea o problemă în primul rând cu persoane care populează eșaloanele doi și trei ale aparatului guvernamental și încearcă să obțină de la PSD calitatea de a avea drept de veto asupra persoanelor care primesc sprijin politic pentru ocuparea de posturi în aparatul guvernamental.

Surse din PSD afirmă pentru cursdeguvernare.ro că, oficial, Mihai Tudose se declară nemulțumit de calitatea resursei umane trimisă de PSD și ALDE în aparatul guvernamental. Conducerea politică a PSD crede însă că premierul urmărește de fapt să își consolideze poziția în partid.

Întrebat după ședința de partid dacă susține restructurarea guvernului, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat: ”Eu sunt de acord cu ce am spus eu, în mai multe rânduri, încă de anul trecut”.

Liviu Dragnea este de acord că ceva trebuie schimbat în structura guvernamentală pentru ca ”în 2018 actul de guvernare să fie și mai bun”.

De aici însă, nuanțe: Trebuie făcută o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziilor în ministere. Că una dintre măsuri poate fi o restructurare, o remaniere, am menționat și eu asta… Nu s-a făcut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă, să primim și evaluarea secretarilor de stat…”

În esență: Liviu Dragnea și Mihai Tudose încearcă să-și consolideze și să își mărească zonele de influență în partid. Succesul fiecăruia la următorul CEx depinde de negocierile politice interne care se vor derula în următoarele 20 de zile.

ALDE privește relativ detașat frământările din PSD

Hotărârea CEx de luni dă dureri de cap și partenerilor de guvernare, însă surse din ALDE au declarat pentru cursdeguvernare.ro că acestă formațiune va transmite PSD că nu i se pot aplica decizii ale altei formațiuni, fie ea și parteneră de coaliție.

Tot ca principiu, ALDE va accepta restructurarea guvernului cu păstrarea proporției de funcții deținute în executiv și instituțiile descentralizate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.1.2018

Un raspuns

  1. Vili Rupa
    8.1.2018, 11:43 pm

    Cel mai grav caz din istoria României este cazul Vili Rupa care a câștigat la CEDO pe art.3,5,6,8,13 și 44 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului .
    România a fost pedepsită pe Tortură , Violare de domiciliul ,Proces necorect .Păcătoșii și necredincioșii de needucați urmează să fie pedepsiți .

Lăsați un comentariu


Stiri

Sindicat: ANAF organizează concursuri doar pentru posturi de conducere. Deficitul mare este la posturile de execuție

Vladimir Ionescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a scos la concurs peste 60 de posturi de conducere din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice şi administraţiilor… Mai mult

Europa

Sistemul bancar european sub presiune: De la provocările dobânzilor negative, la cele ale digitalizării

Adrian N Ionescu

  Scăderea profitabilității băncilor europene este rezultatul dobânzilor negative induse de politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), dar și al concurenței companiilor financiare digitale.… Mai mult

Stiri

Rezidențiat 2019 / Ministrul Sănătății îi propune președintelui Iohannis o “soluție”: Interimar la Educație pentru 2 zile

Vladimir Ionescu

Numirea unui ministru al Educației interimar pentru doar două zile este soluția pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, i-o propune președintelui Klaus Iohannis. Așa-zisa soluție… Mai mult

Europa

Bruxelles continuă procedurile: Acordul pentru Brexit va fi supus votului, marți, în Parlamentul European

Iulian Soare

Bruxelles-ul, scrie The Guardian, evită să se lase atras în drama politică desfășurată la Westminster (sediul Parlamentului britanic). Ambasadorii statelor UE, reuniți duminică dimineață, în… Mai mult

Europa

Donald Tusk va candida pentru poziția de lider al Partidului Popular European

Iulian Soare

Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, a fost nominalizat de partidul său din Polonia, Platforma Civică, drept candidat la șefia Partidului Popular European… Mai mult

Europa

Cele 3 scrisori contradictorii ale Londrei către Bruxelles, în chestiunea Brexit

Iulian Soare

Boris Johnson a trimis la Bruxelles, după votul de sâmbătă din Camera Comunelor, trei scrisori oficiale, scrie The Guardian: în prima, nesemnată și considerată ca… Mai mult

Stiri

Misiunea primului echipaj exclusiv feminin care a pășit pe Lună, un succes

Iulian Soare

Prima misiune în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) efectuată de o echipă formată doar din astronaute, s-a încheiat cu succes vineri seară, a anunțat NASA,… Mai mult