vineri

29 martie, 2024

8 ianuarie, 2018

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni, la finalul reuniunii CEx a PSD, că va trimite marți la Cotroceni propunerea ca senatorul de Bistrița Ioan Deneș să preia portofoliul de ministru al Apelor și Pădurilor, vacant după demisia Doinei Pană. A fost singura măsură concretă și ”utilitară” a marii ședințe a marelui partid.

Formula guvernamentală rămâne deocamdată neschimbată, cel puțin pentru următoarea lună, subiectul restructurării guvernului urmând să fie discutat în următorul CEx, anunțat pentru data de 28 ianuarie, la Iași.

Însă decizia politică adoptată de conducerea PSD va avea efecte în plan guvernamental, acolo unde activitatea eșaloanelor doi și trei din ministere, în majoritate instalate prin decizie politică, se va concentra nu pe activitatea curentă, ci pe acțiuni ”de lobby” pentru prezervarea funcției și conservarea puterilor ”baronatelor” în executiv.


Asta pentru că 90% din secretarii de stat și toți șefii companiilor de stat au fost numiți politic, fie pe filiera Liviu Dragnea/Călin Popescu Tăriceanu, fie pe filiera Mihai Tudose. Iar în momentul în care se va înclina balanța de influență internă în PSD vor fi și ”victime colaterale”, iar unii vor trebui să plece.

Miza nespusă a CEx

Reuninea conducerii executive a PSD a fost prima în care s-a pus în discuție oferta partidului pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Partidul încearcă să identifice cât mai rapid un candidat cu șanse să câștige alegerile din 2019 în condițiile în care, pe fondul problemelor din Justiție pe care le are Liviu Dragnea și din cauza rezervelor subțiri de cadre, există posibilitatea apariției unui candidat ”de stânga” din afara PSD.

Liviu Dragnea înclină să susțină o candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu în numele unei coaliții PSD-ALDE, dar ideea a fost primită cu vehementă opoziție de partid.


Identificarea acestui candidat rămâne o prioritate pentru PSD, chiar dacă atenția publicului a fost deturnată către disputa Dragnea-Tudose.

O atare identificare a prezidențiabilului are și o miză personală pentru Liviu Dragnea: nominalizarea sa ar reorganiza partidul în jurul său și iar acorda încă un cec în alb, fie și pentru o perioadă scurtă.

Ce speră să obțină Mihai Tudose din restructurare, ce urmărește Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose este cel care insistă ca partidul să discute și să aprobe o restructurare a guvernului.

”Restructurarea nu se putea face astăzi. Azi am lansat subiectul. Va fi discutată la CEx-ul de la Iaşi, la sfârşitul lunii (…) Nu renunţ la idee, o voi propune în amănunte partidului la Iaşi”, a spus premierul Tudose la finalul reuniunii conducerii PSD.

Premierul Mihai Tudose pare a avea o problemă în primul rând cu persoane care populează eșaloanele doi și trei ale aparatului guvernamental și încearcă să obțină de la PSD calitatea de a avea drept de veto asupra persoanelor care primesc sprijin politic pentru ocuparea de posturi în aparatul guvernamental.

Surse din PSD afirmă pentru cursdeguvernare.ro că, oficial, Mihai Tudose se declară nemulțumit de calitatea resursei umane trimisă de PSD și ALDE în aparatul guvernamental. Conducerea politică a PSD crede însă că premierul urmărește de fapt să își consolideze poziția în partid.

Întrebat după ședința de partid dacă susține restructurarea guvernului, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat: ”Eu sunt de acord cu ce am spus eu, în mai multe rânduri, încă de anul trecut”.

Liviu Dragnea este de acord că ceva trebuie schimbat în structura guvernamentală pentru ca ”în 2018 actul de guvernare să fie și mai bun”.

De aici însă, nuanțe: Trebuie făcută o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziilor în ministere. Că una dintre măsuri poate fi o restructurare, o remaniere, am menționat și eu asta… Nu s-a făcut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă, să primim și evaluarea secretarilor de stat…”

În esență: Liviu Dragnea și Mihai Tudose încearcă să-și consolideze și să își mărească zonele de influență în partid. Succesul fiecăruia la următorul CEx depinde de negocierile politice interne care se vor derula în următoarele 20 de zile.

ALDE privește relativ detașat frământările din PSD

Hotărârea CEx de luni dă dureri de cap și partenerilor de guvernare, însă surse din ALDE au declarat pentru cursdeguvernare.ro că acestă formațiune va transmite PSD că nu i se pot aplica decizii ale altei formațiuni, fie ea și parteneră de coaliție.

Tot ca principiu, ALDE va accepta restructurarea guvernului cu păstrarea proporției de funcții deținute în executiv și instituțiile descentralizate.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cel mai grav caz din istoria României este cazul Vili Rupa care a câștigat la CEDO pe art.3,5,6,8,13 și 44 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului .
    România a fost pedepsită pe Tortură , Violare de domiciliul ,Proces necorect .Păcătoșii și necredincioșii de needucați urmează să fie pedepsiți .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cel mai grav caz din istoria României este cazul Vili Rupa care a câștigat la CEDO pe art.3,5,6,8,13 și 44 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului .
    România a fost pedepsită pe Tortură , Violare de domiciliul ,Proces necorect .Păcătoșii și necredincioșii de needucați urmează să fie pedepsiți .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: