fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Restructurarea guvernului – amânată 30 de zile: Încep războaiele în administrația centrală. Miza nespusă a CEx PSD

de Victor Bratu , 8.1.2018

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni, la finalul reuniunii CEx a PSD, că va trimite marți la Cotroceni propunerea ca senatorul de Bistrița Ioan Deneș să preia portofoliul de ministru al Apelor și Pădurilor, vacant după demisia Doinei Pană. A fost singura măsură concretă și ”utilitară” a marii ședințe a marelui partid.

Formula guvernamentală rămâne deocamdată neschimbată, cel puțin pentru următoarea lună, subiectul restructurării guvernului urmând să fie discutat în următorul CEx, anunțat pentru data de 28 ianuarie, la Iași.

Însă decizia politică adoptată de conducerea PSD va avea efecte în plan guvernamental, acolo unde activitatea eșaloanelor doi și trei din ministere, în majoritate instalate prin decizie politică, se va concentra nu pe activitatea curentă, ci pe acțiuni ”de lobby” pentru prezervarea funcției și conservarea puterilor ”baronatelor” în executiv.

Asta pentru că 90% din secretarii de stat și toți șefii companiilor de stat au fost numiți politic, fie pe filiera Liviu Dragnea/Călin Popescu Tăriceanu, fie pe filiera Mihai Tudose. Iar în momentul în care se va înclina balanța de influență internă în PSD vor fi și ”victime colaterale”, iar unii vor trebui să plece.

Miza nespusă a CEx

Reuninea conducerii executive a PSD a fost prima în care s-a pus în discuție oferta partidului pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Partidul încearcă să identifice cât mai rapid un candidat cu șanse să câștige alegerile din 2019 în condițiile în care, pe fondul problemelor din Justiție pe care le are Liviu Dragnea și din cauza rezervelor subțiri de cadre, există posibilitatea apariției unui candidat ”de stânga” din afara PSD.

Liviu Dragnea înclină să susțină o candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu în numele unei coaliții PSD-ALDE, dar ideea a fost primită cu vehementă opoziție de partid.

Identificarea acestui candidat rămâne o prioritate pentru PSD, chiar dacă atenția publicului a fost deturnată către disputa Dragnea-Tudose.

O atare identificare a prezidențiabilului are și o miză personală pentru Liviu Dragnea: nominalizarea sa ar reorganiza partidul în jurul său și iar acorda încă un cec în alb, fie și pentru o perioadă scurtă.

Ce speră să obțină Mihai Tudose din restructurare, ce urmărește Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose este cel care insistă ca partidul să discute și să aprobe o restructurare a guvernului.

”Restructurarea nu se putea face astăzi. Azi am lansat subiectul. Va fi discutată la CEx-ul de la Iaşi, la sfârşitul lunii (…) Nu renunţ la idee, o voi propune în amănunte partidului la Iaşi”, a spus premierul Tudose la finalul reuniunii conducerii PSD.

Premierul Mihai Tudose pare a avea o problemă în primul rând cu persoane care populează eșaloanele doi și trei ale aparatului guvernamental și încearcă să obțină de la PSD calitatea de a avea drept de veto asupra persoanelor care primesc sprijin politic pentru ocuparea de posturi în aparatul guvernamental.

Surse din PSD afirmă pentru cursdeguvernare.ro că, oficial, Mihai Tudose se declară nemulțumit de calitatea resursei umane trimisă de PSD și ALDE în aparatul guvernamental. Conducerea politică a PSD crede însă că premierul urmărește de fapt să își consolideze poziția în partid.

Întrebat după ședința de partid dacă susține restructurarea guvernului, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat: ”Eu sunt de acord cu ce am spus eu, în mai multe rânduri, încă de anul trecut”.

Liviu Dragnea este de acord că ceva trebuie schimbat în structura guvernamentală pentru ca ”în 2018 actul de guvernare să fie și mai bun”.

De aici însă, nuanțe: Trebuie făcută o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziilor în ministere. Că una dintre măsuri poate fi o restructurare, o remaniere, am menționat și eu asta… Nu s-a făcut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă, să primim și evaluarea secretarilor de stat…”

În esență: Liviu Dragnea și Mihai Tudose încearcă să-și consolideze și să își mărească zonele de influență în partid. Succesul fiecăruia la următorul CEx depinde de negocierile politice interne care se vor derula în următoarele 20 de zile.

ALDE privește relativ detașat frământările din PSD

Hotărârea CEx de luni dă dureri de cap și partenerilor de guvernare, însă surse din ALDE au declarat pentru cursdeguvernare.ro că acestă formațiune va transmite PSD că nu i se pot aplica decizii ale altei formațiuni, fie ea și parteneră de coaliție.

Tot ca principiu, ALDE va accepta restructurarea guvernului cu păstrarea proporției de funcții deținute în executiv și instituțiile descentralizate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.1.2018

Un raspuns

  1. Vili Rupa
    8.1.2018, 11:43 pm

    Cel mai grav caz din istoria României este cazul Vili Rupa care a câștigat la CEDO pe art.3,5,6,8,13 și 44 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului .
    România a fost pedepsită pe Tortură , Violare de domiciliul ,Proces necorect .Păcătoșii și necredincioșii de needucați urmează să fie pedepsiți .

Lăsați un comentariu


Stiri

China adoptă o lege a securității naționale din Hong Kong: conceptul ”o țară – două sisteme” se dezintegrează

Razvan Diaconu

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.… Mai mult

Europa

Germania acuză Rusia că i-a spart e-mailul Angelei Merkel. Ambasadorul rus, convocat la MAE german pentru explicații

Iulian Soare

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în… Mai mult

Europa

Zona euro: Industria dă semne de revenire, dar managerii din servicii sunt pesimiști

Alexandra Pele

Încrederea managerilor europeni a înregistrat o creștere în mai însă investitorii se așteptau la ceva mai mult optimism. Indicatorul de referință a urcat la 67,5,… Mai mult

Europa

PIB-ul SUA a scăzut cu 5% în primul trimestru

Alexandra Pele

Economia SUA a înregistrat o contracție de 5% în primul trimestru din 2020, față de 4,8% estimarea anterioară, potrivit datelor revizuite vineri de guvernul american,… Mai mult

Stiri

Moody’s a coborât ratingul Renault la “Ba2” cu perspectivă negativă

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la “Ba1” până la… Mai mult

Stiri

Un Top al creşterilor de restanţe la creditele în lei din aprilie

Adrian N Ionescu

Debitorii din Bucureşti (inclusiv Ilfov) şi din judeţul Satu- Mare au contribuit cel mai mult la creşterea cu 3,92% a restanţelor la creditele în lei… Mai mult

Stiri

Detaliile următoarei etape de relaxare anunțate de președintele Iohannis

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după data de 1 iunie, ”câteva activități interzise redevin posibile”. Între acestea: reluarea traficului internațional rutier și feroviar,… Mai mult