fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Restricțiile impuse de statele UE în fața valului 2 al Covid. Irlanda revine la carantinarea totală, se pregătește Belgia

de Razvan Diaconu , 21.10.2020

Irlanda este prima țară ce revine la carantină similară celei din primul val al pandemiei de coronavirus, iar în Belgia, autoritățile sanitare avertizează că s-ar putea ajunge curând într-o situație similară.

În întreaga Europă se înregistrează o accelerare puternică a crizei sanitare, ceea a determinat guvernele naționale să introducă gradual restricții, de la interzicerea vieții de noapte din cele mai multe capitale, până la carantinarea unor zone sau localități și până la limitarea deplasărilor la cele esențiale.

Aproximativ jumătate din cele 48 de țări cuprinse în regiunea europeană au înregistrat creșteri de aproximativ 50% ale numărului total de cazuri în ultima săptămână, iar internările în spital și ratele de deces au început să crească.

Irlanda este prima țară ce revine, miercuri, la miezul nopții, la nivelul maxim de restricții, pentru șase săptămâni. Păstrează însă școlile deschise.

Măsurile:

 • toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide
 • barurile şi restaurantele vor servi doar alimente la pachet
 • numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea ”permisiunea de a se deplasa la serviciu”
 • se va putea face sport doar pe o rază de cinci kilometri în jurul locuinţei
 • sunt interzise vizitele și evenimentele în spații închise

Belgia

La data de 19 octombrie a.c., pentru o perioadă de o lună, cu o evaluare intermediară a situației în două săptămâni, au intrat în vigoare următoarele măsuri:

 • Fiecare cetățean belgian va trebui să restrângă numărul de persoane din afara familiei/casei cu care poate avea un contact apropiat. Limita stabilită este de o persoană pe lună. Contactele apropiate sunt cele avute fără a respecta distanța de siguranță de 1,5 metri și fără a purta mască;
 • În ceea ce privește contactele mai extinse, acestea vor fi limitate la 4 persoane (aceleași pentru o perioadă de două săptămâni).Nu este permisă invitarea a mai mult de 4 persoane la domiciliu/reședință și este necesară respectarea distanței fizice de 1,50m sau purtarea măștii de protecție.
 • Se lucrează în regim de telemuncă: atunci când acest lucru nu este posibil, trebuie depuse toate eforturile pentru protejarea angajaților.
 • HORECA: toate unitățile tip Horeca vor fi închise timp de 4 săptămâni.
 • Livrările de alimente la domiciliu se vor putea face până la ora 22.00;
 • Sunt interzise recepțiile organizate cu sprijinul unui serviciu de catering, ​​cu excepția celor organizate de hoteluri pentru cliențiși a recepțiilor funerare (de maximum 40 de persoane);
 • Vânzările de alcool sunt interzise începând cu ora 20:00;
 • Magazinele de noapte se închid la ora 22.00.
 • Piețele și târgurile la scară mică rămân deschise, dar consumul de alimente și băuturi este interzis. Sunt interzise piețele de Crăciun.
 • Evenimente culturale/ conferințe/ competiții sportive:limita persoanelor care participă la evenimente organizate în interior se menține la 200;
 • Limita persoanelor care participă la evenimente sportive a fost redusă de la 400 la 200 spectatori.

Franța

Începând cu data de 17 octombrie a.c., pentru șase săptămâni, în regiunea Ile-de-France (care include Parisul) și alte metropole (Lille, Grenoble, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse și Saint-Etienne) este interzisă circulația populației între orele 21:00 și 6:00.

Excepții vor fi permise pentru persoanele care se deplasează în acest interval cu un motiv profesional sau medical.

Încălcarea acestei măsuri se pedepsește cu amendă de 135 de euro. În caz de încălcări repetate ale măsurii (3 infracțiuni în 30 de zile), sancțiunea poate ajunge la 3750 de euro amendă și 6 luni de închisoare.

Italia – două regiuni, Lombardia (din nord), și Campania (din sud) introduc, începând de joi noaptea, respectiv din weekend, restricții de circulație, pe modelul Parisului și a altor opt orașe importante din Franța (unde măsura se aplică între 21.00 și 06.00).

În Lombardia, interdicția se aplică de la miezul noții și până la 05.00, iar în Campania, de la ora 23.00 și până la 05.00. Măsura urmează să fie aprobată de guvernul central, dar nu este așteptat un refuz.

De asemenea, în Campania s-au închis deja toate școlile, până la sfârșitul lunii octombrie.

În Spania, unde starea de urgență instituită la Madrid se va încheia sâmbătă, guvernul ia în considerare limitarea deplasărilor pe timpul nopții. Madridul este prima capitală europeană ce a reinstituit carantina.

Tot în Spania, guvernul provinciei nordice Navarra a anunțat intrarea în carantină, începând de joi, cu următoarele restricții. Oamenilor li se va permite ieșirea sau intrarea în Navarra doar pentru a merge la muncă, pentru a participa la cursuri universitare, pentru urgențe și pentru a îngrijii persoanele în vârstă din familie. Restaurantele și cafenelele se închid, dar magazinele rămân deschise la 40% din capacitate și numai până la ora 21.00.

Germania: Primarul Berlinului, Michael Müller, a anunțat marți obligativitatea purtării măștii în piețe, la cozi și pe 10 străzi comerciale.

Oficialul a îndemnat locuitorii capitalei Germaniei să respecte măsurile, pentru a nu se ajunge la carantină.

Tot în Germania, districtul Berchtesgadener Land, din Bavaria Superioară, a intrat în carantină. Este prima zonă din Germania unde se revine la această soluție extremă pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

“Ne aflăm într-o situaţie îngrijorătoare, iar în afara unui lockdown politicienii nu au prea multe opţiuni în privinţa măsurilor pe care să le adopte tocmai pentru a evita să se întâmple acest lucru”, a explicat primarul.

Bulgaria a impus și ea purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile exterioare începând de joi, după ce numărul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore a atins un nou record, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, relatează Reuters.

Kostadin Angelov a declarat că purtarea măştii împreună cu distanţarea fizică şi dezinfectarea frecventă vor încetini răspândirea virusului cu aproximativ 30% şi vor ajuta la prevenirea situaţiei în care sistemul sanitar va fi copleşit.

Slovenia a declarat “stare de epidemie” timp de 30 de zile începând de luni, deschizând calea pentru autorităţile regionale şi locale să introducă rapid măsuri.

Autorităţile nu au dispus măsuri suplimentare faţă de restricţiile în vigoare de vineri, când deplasările au fost restricţionate în regiunile cele mai afectate de epidemie şi şcolile au trecut la învăţământul online.

Cehia a reintrodus deja starea de urgență, dar nu cu toate măsurile din primăvară.

Restricțiile:

 • a interzis adunarea a mai mult de 6 persoane într-un singur loc, fie în aer liber, fie în interior, în mod organizat sau nu
 • restaurantele, barurile, cluburile și discotecile sunt închise, fiind posibilă numai funcționarea unităților de catering până la ora 20.00. Fac excepție restaurantele din hoteluri pentru oaspeții hotelului, ceremoniile de nuntă și înmormântare
 • până la 2 noiembrie se suspendă cursurile cu prezența fizică în universități, licee, școli primare și cluburi școlare. Cursurile se vor desfășura numai on-line
 • cazarea în căminele universitare, căminele de tineret și internate a fost suspendată, elevii și studenții fiind trimiși acasă
 • au rămas deschise grădinițele și creșele
 • utilizarea măștilor și altor dispozitive de protecție respiratorie este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în stațiile și sălile de așteptare a mijloacelor de transport (tramvaie, autobuze, trenuri)
 • toate evenimentele culturale și artistice sunt suspendate
 • s-au închis muzeele, galeriile de artă, grădinile zoologice.Ungaria:

  Guvernul Ungariei a decis, la 16 septembrie, instituirea purtării măștii de protecție în toate spaţiile cu relații publice, respectiv în toate magazinele și mijloacele de transport în comun, cinematografe, teatre, instituțiile de sănătate si social.

 • Începând cu 1 octombrie 2020, accesul în instituțiile de învățământ este permis doar elevilor şi cadrelor didactice şi  numai după controlul temperaturii. Totodată, se menține măsura interzicerii vizitelor în instituțiile de sănătate și de protecție socială.
 • Măștile sau înlocuitori de tip mască (eșarfe, șaluri etc.) sunt obligatorii la cumpărături, în transportul public, stații, taxiuri, săli de așteptare, precum și în teatre, cinematografe și centre comerciale. Regulamentul se aplică tuturor, cu excepția copiilor sub 6 ani.
 • Evenimentele cu participarea a peste 500 de persoane sunt interzise. Pot fi organizate evenimente de familie și nunți cu mai puțin de 200 de persoane.
 • Restaurante, cafenele, baruri și hoteluri sunt deschise (angajații trebuie să poarte mască). Serviciile de catering şi cluburile de noapte sunt deschise până la ora 23.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.10.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult