sâmbătă

13 aprilie, 2024

23 aprilie, 2017

Primul fond de pensii pentru cercetătorii europeni, RESAVER, este operațional începând cu luna martie. 

Este un produs de economisire pentru pensie modern, care le permite cercetătorilor să rămână afiliați la același fond de pensii suplimentare atunci când se mută dintr-o țară în alta și când își schimbă locul de muncă.

De asemenea, salariaților care nu au dreptul la o pensie suplimentară, precum candidații la doctorat și beneficiarii de granturi, li se va oferi opțiunea de a economisi pentru o pensie facultativă, în vederea compensării absenței contribuțiilor pentru pensia suplimentară.


RESAVER este un fond paeuropean de pensii ocupaționale creat special pentru a rezolva o problemă a sectorului de cercetare din Spațiul Economic European, mai precis a lucrătorilor mobili.

Deocamdată, au asigurat autorizații pentru funcționare doar Ungaria, Italia, Belgia, Irlanda, Olanda, Spania, Luxemburg, Norvegia, Austria, Marea Britanie și Danemarca.

Consorțiul funcționează ca o asociație internațională non-profit înregistrată în Belgia.

Membrii fondatori sunt: Universitatea Central-Europeană din Budapesta, Consorțiul infrastructurii de cercetare central-europene (CERIC-ERIC), Elettra – Sincrotrone Trieste S.C.p.A, Fondazione Edmund Mach, Institutul italian pentru tehnologie, Universitatea tehnică din Viena și Asociația universităților din Țările de Jos (VSNU).

De ce s-a considerat necesar RESAVER


UE încurajează mobilitatea cercetătorilor, pentru că beneficiile sunt semnificative:

  • impactul asupra cercetării realizat de cercetătorii care și-au schimbat locul de muncă într-o altă țară este cu aproape 20 % mai mare decât al celor care au rămas să lucreze în țara lor.
  • primii generează mai multe cunoștințe, care, la rândul lor, generează beneficii mai mari pentru economie.

Istoricul inițiativei:

  • Pentru a rezolva problema pensiilor suplimentare ale cercetătorilor care se mută în altă țară, Comisia Europeană a realizat, în 2010, un studiu având ca obiect fezabilitatea unui regim de pensii paneuropean dedicat cercetătorilor.
  • În urma studiului de fezabilitate, Direcția Generală Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei a invitat un grup de angajatori și de reprezentanți ai angajatorilor interesați să pregătească condițiile pentru instituirea a ceea ce a devenit ulterior cunoscut sub denumirea „Instrument de economisire pentru pensie al instituțiilor de cercetare europene” (Retirement Savings Vehicle for European Research Institutions – RESAVER).
  • Inițiativa a fost desemnată ca fiind o prioritate în Comunicarea privind SEC, ediția 2012, în care Comisia Europeană s-a angajat să „sprijine părțile interesate în crearea unui fond sau a unor fonduri paneuropene de pensii suplimentare pentru cercetători”.

Organizarea și avantajele RESAVER

În Consorțiul RESAVER pot participa angajatorii (universități, institute etc.), care vor contribui la acest acest sistem de pensii.

Este un regim foarte flexibil de produse de economisire pentru pensie, care corespunde necesităților specifice ale comunității de cercetare, fiind în măsură să realizeze:

  • comasarea transfrontalieră a fondurilor de pensii;
  • continuitatea acumulării drepturilor de pensie, în condițiile în care profesioniștii
  • lucrează în diverse organizații și țări pe parcursul carierei lor;
  • cheltuieli administrative mai mici (și, prin urmare, îmbunătățirea drepturilor de
  • pensie ale membrilor) prin efectul economiei de scară;
  • o soluție paneuropeană de comasare a riscului.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: