miercuri

14 august, 2024

6 august, 2021

Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri Guvernul condus de Natalia Gavriliță. Pentru noul guvern au votat 61 deputați ai PAS.

După acordarea votului de încredere, membrii noului Cabinet urmează să depună jurământul în fața președintelui Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de învestire.


Premierul Natalia Gavriliță a anunțat că prima ședință de guvern va fi organizată săptămâna viitoare.

Priorități de guvernare: reforma justiției, atragerea investițiilor, pași în direcția aderării la UE

Premierul desemnat Natalia Gavriliță și-a prezentat în plenul parlamentului programul de activitate și lista cabinetului său de miniștri.

(Citiți și: ”Republica Moldova – Lista celor 16: Natalia Gavrilița a anunțat viitoarea echipă guvernamentală”)

Ea a declarat că Programul „Moldova vremurilor bune” include printre priorități reforma justiției, curățarea instituțiilor corupție, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor.

Natalia Gavriliță a vorbit și despre problemele cu care se confruntă țara: migrația și scăderea natalității, infrastructură rea, sistemul de educație și de sănătate precare.


De asemenea, ea s-a referit la nevoia de promovare a unei politici externe active și de întreprindere a pașilor necesari pentru aderarea țării la UE.

Natalia Gavriliță a prezentat și câteva proiecte de infrastructură și dezvoltare regională pe care vrea să le demareze. Între acestea:

  • construirea a două spitale regionale moderne – la Cahul și la Bălți
  • construirea sau reabilitarea a nouă stații de epurare în orașele Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hâncești, Comrat, Strășeni, Ceadâr-Lunga și Cahul
  • construcția a două poduri peste Prut (Ungheni și Leova) și un pod peste Nistru (Iampol-Cosăuți)
  • asigurarea funcționalității gazoductului Iași-Ungheni;
  • reabilitarea a 3.000 de kilometri de drumuri și străzi rurale și a 2.800 km de drumuri naționale

Structura noului guvern și motivele care au impus restructurarea Executivului

Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița are 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum.

Patru din ministerele existente urmează a fi reformate. Astfel:

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se divizează și va exista un Minister al Sănătății și un Minister al Muncii și Protecției Sociale.
  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii.
  • Va fi reformat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului.
  • Ministerul Economiei și Infrastructurii se transformă în 2 entități: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Economiei.

Structura Guvernului și instituțiilor subordonate din ultimii ani, „făcută pe timpul lui Vlad Plahotniuc”, a „croit” puterea statului așa ca ea să fie comodă pentru un stat dictatorial, a argumentat Natalia Gavriliță.

„În formula de guvernare în care deciziile se luau de facto într-un club de noapte, de niște echipe plătite din „kuliok”, nu conta nici numărul de ministere și nici calitatea miniștrilor și a echipelor ministeriale. Proiectele de lege și hotărârile de guvern importante veneau la ministere gata făcute, unde acestea erau doar semnate și aprobate, fără întrebări și multă analiză”.

În așa tip de „guvernare mafiotică” putea fi ușor comasată într-un singur minister care doar să semneze deciziile. Dar asta nu înseamnă că acele comasări aduceau economii finanțelor publice, înseamnă salarii exorbitante și sute de milioane de lei care mergeau la unele și aceleași firme”, a declarat în Parlament premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Sa le dea Dumnezeu minte si sanatate. Dupa cum se vede sunt sanse ca Moldova in 4 ani sa dea clasa Romaniei.Si la urma urmei e scris : ” Cei din urma vor fi cei dinti „. De ei depinde. Noi am ratat plecarea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Sa le dea Dumnezeu minte si sanatate. Dupa cum se vede sunt sanse ca Moldova in 4 ani sa dea clasa Romaniei.Si la urma urmei e scris : ” Cei din urma vor fi cei dinti „. De ei depinde. Noi am ratat plecarea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: