vineri

26 aprilie, 2024

21 aprilie, 2015

moldova armataRepublica Moldova intenţionează să achiziţioneze tehnologie în domeniul Apărării şi să creeze o nouă bază militară, iar noul guvern de Chişinău speră să obţină ajutor de la parteneri, relatează Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Autorităţile moldovene au în plan o modernizare radicală a forţelor armate, a anunţat noul ministru al Apărării Viorel Cibotaru. Ministrul moldovean şi-a exprimat speranţa că, având în vedere situaţia geopolitică provocată de războiul din Ucraina vecină, partenerii ţării sale vor fi interesaţi de o eficientizare a armatei moldovene.

În opinia ministrului, este necesar ca militarii să poată interveni în mod operativ în situaţii de urgenţă.


Viorel Cibotaru a făcut acest anunţ într-o perioadă în care bugerul alocat armatei reprezintă 0,3% din PIB şi abia ajunge pentru hrana şi cazarea militarilor.

Ministrul a anunţat totodată că, până în 2018, urmează să fie construită o nouă bază militară, care va „arăta complet diferit faţă de vechile barăci sovietice” rămase de pe vremea URSS.

Ţara are nevoie în special de artilerie, a precizat el.

Cibotaru argumentează, de asemenea, că ameninţările reprezentate de conflictul armat din Ucraina au făcut necesară o nouă dezbatere politică despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.


Partidul Comuniştrilor din Republica Moldova (PCRM), pe a cărui susţinere se bazează noul guvern minoritar al premierului Chiril Gaburici, nu este de acord cu apropierea de NATO. Liderul PCRM şi fost preşedinte, Vladimir Voronin, a ameninţat cu retragerea sprijinului acordat Executivului de către formaţiunea sa.

În perioada în care a condus ţara, Vladimir Voronin a redus efectivele militare cu 2.000 de militari, la 6.500, şi a propus inclusiv dizolvarea armatei, pentru a arăta Moscovei că Moldova este o ţară neutră.

O problemă majoră este prezenţa a trei armate pe teritoriul moldovean: armata naţională, cea a regiunii separatiste Transnistria şi a unităţi ruseşti staţionate în această regiune.

Fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuk s-a pronunţat în favoarea modernizării forţelor armate, însă şi el a criticat apropierea Chişinăului de NATO. El a afirmat că este necesar ca Republica Moldova să-şi menţină statutul neutru, care va fi garantat internaţional de către ONU, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Statele Unite, Rusia şi Uniunea Europeană (UE).

„Acest lucru va face (Republica) Moldova atractivă atât pentru Est cât şi pentru Vest şi va ajuta la clarificarea problemei transnistrene”, a declarat Gaiciuk pentru DW.

Astfel, Rusia nu va avea argumente pentru staţionarea trupelor sale pe teritoriul moldovean, insistă fostul ministru.

O armată învechită şi moştenirea sovietică

Situaţia în care se află armata moldoveană este considerată deplorabilă, apreciază Deutsche Welle.

Forţele armate numără 5.300 de militari. Potrivit unor date oficiale, în cazul unei situaţii de urgenţă, aproximativ 700.000 de moldoveni ar putea să fie mobilizaţi la arme, însă criticii se îndoiesc de acest număr.

În plus, armamentul este vechi şi se află într-o stare proastă, cea mai mare parte figurând în inventarul fostei armate sovietice.

Pe de ală parte, Transnistria are peste 7.500 de militari, ale căror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei. De asemenea, în regiune sunt staţionaţi aproximativ 2.000 de militari ruşi, înarmaţi cu armament modern, după secesiunea de Republica Moldova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: