miercuri

8 mai, 2024

18 februarie, 2015

premier moldovaRepublica Moldova are guvern, la mai bine de două luni de la alegerile din 30 noiembrie. Parlamentul de la Chişinău a votat miercuri echipa şi programul de guvernare propuse de Chiril Gaburici (foto): 60 din cei 101 deputaţi, grupurile politice ale democraţilor, comuniştilor şi liberal-democraţilor, cu excepţia fostului premier Iurie Leancă.

Procedura de învestire a guvernului a durat aproximativ patru ore. Chiril Gaburici şi-a prezentat programul de guvernare şi a răspuns întrebărilor deputaţilor, venite cu preponderenţă din partea deputaţilor socialişti.

În timpul acesteia, din motive necunoscute deocamdată, Chiril Gaburici a propus schimbarea candidaturii pentru funcţia de ministru al justiţiei, astfel că în locul lui Oleg Efrim a fost propus adjunctul acestuia, Vladimir Grosu.
Partidele care au acordat votul lor guvernului şi-au motivat votul prin necesitatea învestirii guvernului pentru a soluţiona cât mai curând problemele economice şi de pe piaţa financiar-bancară.


Comuniştii au anunţat că vor susţine acest guvern, spre deosebire de propunerea anterioară, a echipei lui Iurie Leancă.

„Fracțiunea noastră speră că desemnarea in fruntea Guvernului a unei persoane capabile să consolideze colective mari să schimbe lucrurile spre bine și în R.Moldova. Nu cerem ministere și funcții, în calitatea noastră de partid de opoziție cerem dreptate și bunăstare. E absolut logic ca votul de astăzi să finalizeze cu formarea unui nou Guvern. Acordăm vot de încredere acestui Guvern”, a spus liderul PCRM Vladimir Voronin.

Liberalii şi socialiştii, care nu au votat guvernul, au declarat că acesta nu va putea face faţă actualei situaţii, iar liderul PSRM Igor Dodon susţine că mandatul lui Chiril Gaburici va fi unul scurt.

Gestul fostului premier, Iurie Leancă – „Nu puteam vota un guvern minoritar”

Fostul premier, Iurie Leancă, văzut ca un proeuropean convins, a refuzat să voteze guvernul. El şi-a explicat gestul prin faptul că nu putea vota un guvern minoritar.


„Iresponsablitatea guvernului minoritar se bazează pe alianță cu comuniștii, care va afecta angajamentul pentru integrarea europeană și reformele veritabile.

Nimic nu va fi votat fără comuniști, vor fi sacrificate interesele cetățenilor. PCRM nu s-a schimbat, nu am vazut niciun angajament scris că PCRM va susține permanent guvernul. Este o zi în care PCRM se razbună pe partidele care l-au dat jos în 2009 și pe cetățeni”, a atras atenţia fostul premier.

Iurie Leancă este convins că părcurrsul eruopean al Moldovei este periclitat: „Republica Moldova ar fi putut obține statutul de candidat la aderarea la UE, dar șansa este ratată odată cu instalarea guvernului minoritar. Sper ca noul guvern va reuși să mențină Republica Moldova pe un curs ascendent, să stabilizeze piața valutară”.

Vlad Filat a sanctionat imediat comportamentul fostului premier, membru al PLDM.

„Vom avea discuții la partid și, în urma deciziilor lui Leancă de astăzi, vom lua și noi decizii. PLDM are un statut, în PLDM este disciplină. Nu e prima situație de acest gen în care Leancă decide și acționează de la sine. Vreau să amintesc doar declarația de susținere a lui Ponta la alegerile prezidențiale din România”, a spus liderul PLDM.

MAE român: Realizarea reformelor la standarde europene, un test de încredere

România a reacţionat prompt la votul de la Chişinău. MAE a transmis, într-un comunicat, că se aşteaptă ca „noul Executiv să continue, într-o manieră intensificată și consecventă, eforturile în direcția consolidării parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice și întăririi instituţiilor statului de drept”.

„Responsabilitatea asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont şi să respecte aceste așteptări ale cetățenilor revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Guvernului.

Din acest punct de vedere, urmărirea strictă a obiectivului integrării europene, respectiv al realizării reformei conform standardelor europene va constitui un test de încredere pentru aceste forţe”, mai arată Ministerul român de Externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: