Preşedintele Republicii Moldova l-a desemnat miercuri pe Iurie Leancă, fost premier, să formeze noul guvern, de după alegerile din 30 noiembrie. Preşedintele ţării vecine a avut consultări cu toate partidele parlamentare. Candidatura lui Iurie Leancă a fost propusă în cadrul acestor consultări de cele două partide care au constituit recent o coaliție parlamentară minoritară — Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD).
Potrivit Constituției, candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa și a cere votul de încredere al parlamentului.
Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorității deputaților, adică de cel puțin 51 de voturi. PLDM și PD dețin împreună 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cele două formațiuni din coaliția minoritară mizând pe o parte din voturile liberalilor, excluși din alianța recent constituită. Comuniștii au declarat deja că nu vor vota pentru un guvern minoritar condus de Iurie Leancă.
Alianţă tacită cu comuniştii, eliminarea liberalilor de la guvernare
După îndelungi negocieri tripartite, Vlad Filat, liderul PLDM, şi Marian Lupu, liderul PDM, au decis să facă o coaliţiei şi să excludă din ea liberalii conduşi de Mihai Ghimpu.
În mod evident, cele două formaţiuni, dintre care PDM este desprinsă din Partidul Comuniştilor, au făcut o înţelegere cu comuniştii, pentru ca aceştia să voteze guvernul şi, ulterior, preşedintele. Liberalii – cu o politică pro-românească, pro-NATO – au fost exclusi de la guvernare.