joi

2 mai, 2024

1 aprilie, 2016

republica-moldovaAlegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc în data de 30 octombrie 2016. Decizia a fost luată vineri, cu votul a 50 de deputați.

La începutul lunii martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă efectuate în anul 2000, inclusiv cea care prevede că președintele țări este ales de către parlament.

Potrivit Radio Chișinău, Curtea Constituțională a stabilit că după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, nu de Parlament.


Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a explicat pentru  la RFI ca interimatul va fi asigurat de actualul presedinte, Nicolae Timofti până la alegerea unui nou preşedinte.

Propunerea votată vineri la Chișinău, anunță unimedia.md, a stârnit nemulțumirea partidelor din opoziție, care i-au învinuit pe autorii proiectului că nu fac altceva decât să încalce legislația.

„Modul în care ați stabilit această dată este deloc nedemocratică. Aduceți argumente vizavi de numărul de semnături. Poate numărul de semnături trebuie modificat și nu invers. Adică micșorăm numărul de semnături necesare, pentru a organiza scrutinul în termenii legali”, a declarat vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc.

„Ceea ce facem noi acum se numește încălcarea legii. Noi nu vom susține documentul”, a intervenit președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac.


„Toată lumea dorește nu numai alegerea președintelui în mod direct, dar și componența Comisiei Electorale Centrale. Noi știm că membrii cec au mandatul expirat. Dar mai știm că odată ce adoptăm data alegerilor prezidențiale, nu vom mai putea schimba componența membrilor CEC”, a intervenit socialistul Vladimir Turcanu.

„Totul se face în con­for­mi­tate cu legea. Data aceasta este o pro­pu­nere, iar Parlamen­tul este locul de dez­ba­tere. Sun­tem per­fect în con­for­mi­tate cu Codul ela­bo­rat, iar acor­dul sau dez­a­cor­dul îl veți pre­zenta la finele aces­tei dez­ba­teri”, a subliniat Ser­giu Sârbu.

Liberal-democratul Chi­ril Lucin­schi a propus ca alegerile prezidențiale să aibă loc în data de 3 iulie. Pro­pu­nerea nu a fost însă accep­tată.

„Este clar că, Curtea Constituțională ne-a pus într-o situațue critică. Este necesar să mergem până la capăt. Noi trebuie să stabilim data alegerilor. Trebuie să respectăm legislația. propun întreruperea dezbaterilor”, a declarat democratul Dumitru Diacov.

Iar liderul PL a evitat să se expună pe marginea acestui document. Mihai Ghimpu a propus întreruperea dezbaterilor și supunerea la vot a documentului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: