Președinții din opt state membre UE au cerut, luni, acordarea imediată a statutului de țară candidată pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare a acesteia la blocul european, potrivit unei scrisori deschise citate de Reuters.
„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată în scrisoare.
„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei, la Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul ca acest lucru să devină realitate”, a scris și Klaus Iohannis, ore mai târziu, pe Twitter.
Președintele Volodimir Zelenski a semnat luni seara o cerere oficială de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
Volodimir Zelenski a cerut de două ori în 3 zile ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană. Solicitat luni să comenteze cererea Ucrainei de aderare la UE, Josep Borrell a răspuns: „Nu este pe ordinea de zi. Crede-mă, trebuie să facem lucruri mai practice.”
Parlamentul European urmează însă să ceară marți statelor membre să pună în discuție, rapid, cererea Ucrainei de aderare la UE.
”Durează mulți ani să obții calitatea de membru, noi trebuie să oferim un răspuns pentru orele următoare, nu pentru anul care vine. Acum trebuie să luptăm împotriva unei agresiuni. Iar lumea nu-și poate permite ca o țară puternică să își zdrobească un vecin cu capacitățile sale militare. Dacă o permitem, este legea junglei”, spunea luni Josep Borell.
Totuși, Borrell a recunoscut că Ucraina „are în mod clar o perspectivă europeană”.