ce sunt reactoarele nucleare modulare mici

18 aprilie, 2024

Ministerul Energiei a transmis, miercuri seară, că susţine proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare şi consolidare energetică a României. Reacţia vine după acuzaţii potrivit cărora reprezentantul ministerului s-a abţinut de la vot, în Adunarea Generală a Acționarilor companiei, la discutarea unei decizii privind proiectului de la Doicești.

Reamintim că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu în vizita sa în Qatar și Emiratele Arabe Unite și va reveni în țară vineri, 19 aprilie.

”Pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA şi pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Naţională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor şedinţe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată şi integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Ministerului Energiei.


Aceştia au precizat că susţin ”proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare şi consolidare energetică a României”.

”În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar, a susţinut necesitatea completării din partea conducerii executive şi neexecutive a unor aspecte care ţin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului. România are şansa să fie lider în sectorul nuclear civil european şi global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doiceşti) şi a reactoarelor de generaţie IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort”, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Reprezentantul statului s-a abținut de la vot

Reacţia vine după acuzaţii potrivit cărora reprezentantul Ministerului Energiei, acţionar majoritar al Nuclearelectrica, s-a abţinut, miercuri, la votarea proiectului în cadrul Adunarea Generală a Acţionarilor.

Voturile exprimate în ședința de miercuri:

  • 18.218.715 voturi “pentru”
  • 13.276.195 voturi “impotriva”
  • 250.493.145 voturi “abtinere”
  • 0 voturi “neexprimate”

Ministerul Energie fiind cel mai mare acționar al Nuclearelectrica, cu 82% din acțiuni, este clar că reprezentantul statului este cel care s-a abținut de la vot în ședința AGA.

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița. Ea va include șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, și va avea o capacitate totală de 462 MW.

Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: