14 februarie, 2023

Parlamentul European a aprobat marți includerea măsurilor REPowerEU în PNRR-urile naționale cu scopul de a crește independența de combustibilii fosili, pentru a accelera tranziția verde și a combate sărăcia energetică.

Parlamentul a confirmat în plen – cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri – un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022.

În temeiul acordului, statele membre pot solicita să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență. Alocarea României este de 1,4 miliarde euro, guvernul urmează să propună Comisiei spre aprobare lista de proiecte.

30% din fonduri dedicate proiectelor transfrontaliere


Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

(Citiți și: ”Ce avantaje are România din modificările REPowerEU propuse de Parlamentul European”)

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30 % din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Măsuri de transparentizare a alocărilor

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU.

Finanțare asigurată parțial cu Certificate de emisii


Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare.

În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: