La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Analiză

Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE

Potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru primul semestru din 2019, România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatori la gazele naturale, alături de Ungaria.… Mai mult

01.12.2019

Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

RePatriot: Inteligența artificială, pârghia cu care România ar putea urca în topul mondial

de Vladimir Ionescu , 4.3.2019

RePatriot a constituit un Grup de Lucru care are ca misiune să elaboreze un prim draft al Strategiei de Țară pentru Inteligență Artificială.

Demersul apare după o Masă Rotundă organizată de RePatriot la care au participat peste 100 de personalități din lumea academică, cercetare, oficiali, reprezentanți ai companiilor din RBL și jucătorii importanți din domeniul AI: Google, UiPath, DeepMind, Bitdefender, Dell, Digital Telemed, Microsoft, Oracle, DocProcess, IBM, SAS, Orange, Vodafone, Telekom.

Potrivit unui comunicat emis de RePatriot:

Inteligența artificială este unul dintre domeniile tehnologice care aduc schimbări evidente în prezent și vor defini viitorul societăților. Aportul la economia mondială va fi major și pentru România poate aduce o creștere substanțială dacă ar exista eforturi concentrate de dezvoltarea domeniului. Potențialul extraordinar al AI poate aduce beneficii însemnate la îmbunătățirea calității vieții românilor, la ridicarea nivelului de sănătate, la dezvoltarea orașelor inteligente, a agriculturii, transporturilor, a producției și serviciilor, la ridicarea nivelului de securitate națională și individuală.

Într-o lume globalizată și profund interconectată, accesul la serviciile digitale va fi independent de locația fizică în care se află utilizatorii, iar succesul soluțiilor va depinde de calitatea oferită și de modul în care acestea răspund nevoilor oamenilor. Deja simularea unor activități umane complexe, realizarea de raționamente sofisticate, învățarea și chiar măsurarea și simularea sentimentelor cu ajutorul tehnologiei a devenit realitate.

Unele state – cu precădere liderii tehnologici – își direcționează deja în mod integrat eforturile de dezvoltare a inteligenței artificiale, în scopul de a folosi eficient resursele de care dispun, de a-și spori performanța economică și de a câștiga cât mai mult în competiția declarată la nivel global, privind dominarea domeniului.

România are oportunitatea și, totodată, nevoia de a-și defini propriile repere în marja cărora să direcționeze eforturile de educație și cercetare să descopere noi oportunități de business, să stimuleze forța de muncă inteligentă, să creeze capacitățile de stocare de date și procesare pentru a dezvolta inteligența artificială într-un mod autentic, care să răspundă cerințelor pieței economice mondiale și să împlinească anumite necesități ale propriei societăți. Există preocuparea ca dezvoltarea acestui domeniu să se facă pe principii de etică și morală larg acceptate și să fructifice cât mai mult din geniul creator al românilor.

RePatriot a venit doar în întâmpinarea acestui deziderat și a inițiat procesul de elaborare a Strategiei de țară privind inteligența artificială conform principiilor de generare și asumare a proiectelor în Romanian Business Leaders și în lumea antreprenorială în general. Demersul RePatriot are printre obiective contribuția la setarea unei viziuni și a unor direcții naționale de dezvoltare a soluțiilor și tehnologiilor de inteligență artificială care ar aduce o viață mai bună pentru români, alături de generarea unor mecanisme care să încurajeze întoarcerea și oferirea de oportunități specialiștilor și în țară. Crearea legăturilor antreprenoriale cu românii din diaspora este o prioritate pentru a consolida, prin eforturi comune, societatea românească și pentru a valorifica creativitatea puterii de muncă specializată.

“Sunt foarte încântat de implicarea unor oameni excepționali și de ideile expuse care au declanșat deja pasul următor după discuția de la Alba Iulia din 2018. România poate să renască pentru un nou secol glorios. Inteligența Artificială îmbinată cu priceperea românească ar putea să fie soluția pentru recuperarea decalajului creat de o lipsă de inteligență naturală descoperită, din păcate,  tot mai des la clasa politico-managerială conducătoare.

Mobilizarea unor minți luminate poate aduce o viziune ambițioasă a întregii țări în domeniul Inteligenței Artificiale, care ar da o nouă intensitate educației și cercetării, ar urgenta adoptarea soluțiilor în toate domeniile, ar face afacerile mai competitive, ar putea face din România unul din liderii globali și ar putea crea numeroase locuri de muncă și bine plătite aici la noi acasă. “ – Marius Bostan, inițiator al RePatriot și facilitator al evenimentului.

Fiind inițiate în zona antreprenorială, discuțiile au punctat necesitatea valorificării economice a deschiderilor și oportunităților de business, urmărind să identifice nișe ce pot asigura României un loc în branșa concurențială a liderilor internaționali. Ca principale necesități de dezvoltare strategică ale României în domeniul inteligenței artificiale, participanții au identificat, printre altele:

  • dezvoltarea educației și formarea de abilități specializate;
  • managementul talentelor;
  • cercetare-dezvoltare-inovare academică și industrială;
  • consolidarea și armonizarea eforturilor de digitalizare industrială și în administrația publică;
  • colaborarea proactivă multi-disciplinară, inter-sectorială și transnațională și dezvoltarea unor infrastructuri și formate comune de lucru;
  • armonizarea dezvoltării tehnologice cu cerințele de etică, de protecție a datelor, a intimității și a drepturilor omului, și cu cele de securitate cibernetică;
  • democratizarea și facilitarea accesului la serviciile și capabilitățile de inteligență artificială;
  • creșterea culturii digitale, prin promovarea domeniului și conștientizarea la nivelul întregii societăți românești.

În perioada următoare un Grup de Lucru va elabora un prim draft al Strategiei de Țară pentru Inteligență Artificială pe baza ideilor și materialelor prezentate la eveniment, care urmează sa fie supus ajustărilor corective și apoi lansat spre consultare publică în cadrul unei Conferințe. Guvernul, autoritățile publice locale, mediul academic și de cercetare sau orice organizații interesate să participe la acest efort sunt rugate să trimită opiniile la office@repatriot.ro.

Strategia de țara pentru AI va reprezenta cadrul de referință pentru coordonarea eforturilor antreprenoriale, academice și publice de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniu, și se va constitui, în timp, ca o platforma de colaborare interna și internațională ce asigura creșterea și valorificarea capitalului și resurselor autohtone specializate.

Au contribui la Masa Rotundă:
Marius Bostan – RePatriot, Gabriel Prefac – PitechPlus, George Haber – Crestafund , Florin Furdui – Portland Trust, Constantin Ionescu – Administrația Prezidențială, Dragoș Roșca – Delta Asset Invest / Președinte RBL, Nicusor Moldovan – City Manager Alba Iulia, Siegfried Mureșan – Europarlamentar, Alexandru Petrescu – Ministru MCSI, Viorica Pătrăucean – Deepmind, Cristian Pațachia -Orange, Răzvan Florian – Romanian Institute of Science and Technology, Cluj-Napoca, Florin Talpeș – Bitdefender, Liviu Petrișor Dinu – Human Language Technologies Research Center, George Roth – Recognos,Emil Ionescu – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, Radu Gramatovici – Facultatea de Matematică și Informatică, Adina Florea – Facultatea de Calculatoare si Automatica din UPB, Andra Giucă – Romanian Business Leaders – RePatriot, Andrei Nica – Facultatea de Calculatoare si Automatica din UPB, Alin Stefanescu – Facultatea de Matematică și Informatică, Radu Dop – Romanian Medical Association, Eugen Popescu – Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Mihai Ilie Goga – Marketing Insiders Group, Delia Iliasa – Commercial Director Medicover România, Dan Oroș – Google România, Elena Burceanu – Bitdefender, Bogdan Nedelcov – UiPath, Margareta Chesaru – UiPath, Silviu Teodoru – Oracle România, Sergiu Russu – Oracle România, Petre Bădică – Newsweek, Emil Munteanu – Power Net Consulting, Madălina Neagu – Schoenherr București, Andrei Nagy – AlphaBlock, Kurt Weber – Horvath and Partners, Liviu Drăgan – Druid Soft,  Liviu Apolozan – DocProcess, Florin Vişa – BERD, Ana Maria – Stancu Bucharest Robots, Eugen Cojoaca-Telekom, Sabin Cernea – Wu Xing, Răzvan Costache – Avalon, Emanuela Modoran – Smart Alliance Innovation Technology Cluster, Cristian Pațachia – Orange, Emanuel Trandafir – Voluntar, Gelu Trandafir – Jurnalist, Dumitru Mihalas – Sirius Solutions, Marius Stoica – Transgaz, Lidia Burluc – Iceberg Plus, Anca-Maria Pop – Ceetrus Romania, Doina Anghelescu – ASEMER / AHK, Sorin Shmuel Ilovici – Digital Telemed System, Aurelian Ionescu – Former IBM, Marius Bostan – Romanian Business Leaders & Inițiator RePatriot, Sebastian Hubati – Romanian Business Leaders, Andrada Ioniță – Romanian Business Leaders – RePatriot, Mirela Cotigă – Romanian Business Leaders – RePatriot, Alin Claudiu Apostu – Romania Business Leaders – Insighs, Decebal Popescu – Ministerul Educației, Ștefan Baciu – SAS Romania & Rep. Moldova, Andrei Costache – KM Trust,Ciprian Pașca, Mădălina Vilău – Customer Care Hub Iași 2019, Dan Cîrstea – United Media Corporation, Ionuț Țața – Iceberg plus, Dan Borbely – Țuca Zbârcea & Asociații, Răzvan Furdui – Țuca Zbârcea & Asociații, Marius Podea – AInsider, Mihai Mihailovici – Interactive Software, Adrian Marinescu – Microsoft, Mirabela Miron – Avisso, Pavel Câmpan – Freelancer, Cornel Vintilă – AGYS, Dan Mazilu – Mediatel Data, Luca Stoica – student UPB, Grig Petrescu – Voluntar, Adrian Stanciu – Adrista Consulting, Monica Leulescu – United Media Corporation, Dan Lungu – Ambasada USA, Viorel Udma – Accendo, Ionel Bechiș – Auto Becordo, Lăcrămioara Isărescu – IBM, Mike Costache – Tech Coast Angels, Andrei Gheorghe – Matematician, Sebastian Hedea – Avisso, Raluca Chelaru – Țuca Zbârcea & Asociații.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.3.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Summit greu pe tema Ucrainei, la Paris: Preşedintele Zelenski se va confrunta luni, pentru prima dată, cu Vladimir Putin

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în faţa unui test major cu o miză uriaşă – summit-ul cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea… Mai mult

Mobile sticky

Nu uitați abonamentul, nu uitați colecția

Redacţia

*V-a scăpat vreun număr din colecție? CRONICILE Curs de Guvernare (revistă exclusiv print – A4, 200 de pagini premium) acoperă plaja următorilor 25 de ani… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate și rupte de salariul minim pe economie

Vladimir Ionescu

Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate, fie prin Legea bugetului, fie prin OUG, a anunţat duminică premierul Ludovic Orban, adăugând că toate structurile cu scheme umflate… Mai mult

Stiri

Hidroelectrica a demarat procedurile pentru achiziţia CEZ România şi ENEL România

Ramona Diaconu

Hidroelectrica a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de consultanţă în acest… Mai mult

Stiri

Aproape 9.000 de absolvenţi de medicină susţin examenul de rezidenţiat

Vladimir Ionescu

Un număr de 8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat, potrivit informaţiilor comunicate de… Mai mult

Stiri

Gabriela Firea anunţă că va candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Gabriela Firea a anunțat, duminică, faptul că va candida pentru un nou mandat de primar general al Municipiului Bucureşti, informează Mediafax. “Vreau să termin ceea… Mai mult

Europa

Premierul Boris Johnson promite reducerea imigraţiei dacă va avea majoritatea după alegeri

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson susţine că este îngrijorat în legătură cu scăderile din sondaje, dar promite să reducă nivelul imigraţiei dacă Partidul Conservator va câştiga… Mai mult