Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

RePatriot: Inteligența artificială, pârghia cu care România ar putea urca în topul mondial

de Vladimir Ionescu , 4.3.2019

RePatriot a constituit un Grup de Lucru care are ca misiune să elaboreze un prim draft al Strategiei de Țară pentru Inteligență Artificială.

Demersul apare după o Masă Rotundă organizată de RePatriot la care au participat peste 100 de personalități din lumea academică, cercetare, oficiali, reprezentanți ai companiilor din RBL și jucătorii importanți din domeniul AI: Google, UiPath, DeepMind, Bitdefender, Dell, Digital Telemed, Microsoft, Oracle, DocProcess, IBM, SAS, Orange, Vodafone, Telekom.

Potrivit unui comunicat emis de RePatriot:

Inteligența artificială este unul dintre domeniile tehnologice care aduc schimbări evidente în prezent și vor defini viitorul societăților. Aportul la economia mondială va fi major și pentru România poate aduce o creștere substanțială dacă ar exista eforturi concentrate de dezvoltarea domeniului. Potențialul extraordinar al AI poate aduce beneficii însemnate la îmbunătățirea calității vieții românilor, la ridicarea nivelului de sănătate, la dezvoltarea orașelor inteligente, a agriculturii, transporturilor, a producției și serviciilor, la ridicarea nivelului de securitate națională și individuală.

Într-o lume globalizată și profund interconectată, accesul la serviciile digitale va fi independent de locația fizică în care se află utilizatorii, iar succesul soluțiilor va depinde de calitatea oferită și de modul în care acestea răspund nevoilor oamenilor. Deja simularea unor activități umane complexe, realizarea de raționamente sofisticate, învățarea și chiar măsurarea și simularea sentimentelor cu ajutorul tehnologiei a devenit realitate.

Unele state – cu precădere liderii tehnologici – își direcționează deja în mod integrat eforturile de dezvoltare a inteligenței artificiale, în scopul de a folosi eficient resursele de care dispun, de a-și spori performanța economică și de a câștiga cât mai mult în competiția declarată la nivel global, privind dominarea domeniului.

România are oportunitatea și, totodată, nevoia de a-și defini propriile repere în marja cărora să direcționeze eforturile de educație și cercetare să descopere noi oportunități de business, să stimuleze forța de muncă inteligentă, să creeze capacitățile de stocare de date și procesare pentru a dezvolta inteligența artificială într-un mod autentic, care să răspundă cerințelor pieței economice mondiale și să împlinească anumite necesități ale propriei societăți. Există preocuparea ca dezvoltarea acestui domeniu să se facă pe principii de etică și morală larg acceptate și să fructifice cât mai mult din geniul creator al românilor.

RePatriot a venit doar în întâmpinarea acestui deziderat și a inițiat procesul de elaborare a Strategiei de țară privind inteligența artificială conform principiilor de generare și asumare a proiectelor în Romanian Business Leaders și în lumea antreprenorială în general. Demersul RePatriot are printre obiective contribuția la setarea unei viziuni și a unor direcții naționale de dezvoltare a soluțiilor și tehnologiilor de inteligență artificială care ar aduce o viață mai bună pentru români, alături de generarea unor mecanisme care să încurajeze întoarcerea și oferirea de oportunități specialiștilor și în țară. Crearea legăturilor antreprenoriale cu românii din diaspora este o prioritate pentru a consolida, prin eforturi comune, societatea românească și pentru a valorifica creativitatea puterii de muncă specializată.

“Sunt foarte încântat de implicarea unor oameni excepționali și de ideile expuse care au declanșat deja pasul următor după discuția de la Alba Iulia din 2018. România poate să renască pentru un nou secol glorios. Inteligența Artificială îmbinată cu priceperea românească ar putea să fie soluția pentru recuperarea decalajului creat de o lipsă de inteligență naturală descoperită, din păcate,  tot mai des la clasa politico-managerială conducătoare.

Mobilizarea unor minți luminate poate aduce o viziune ambițioasă a întregii țări în domeniul Inteligenței Artificiale, care ar da o nouă intensitate educației și cercetării, ar urgenta adoptarea soluțiilor în toate domeniile, ar face afacerile mai competitive, ar putea face din România unul din liderii globali și ar putea crea numeroase locuri de muncă și bine plătite aici la noi acasă. “ – Marius Bostan, inițiator al RePatriot și facilitator al evenimentului.

Fiind inițiate în zona antreprenorială, discuțiile au punctat necesitatea valorificării economice a deschiderilor și oportunităților de business, urmărind să identifice nișe ce pot asigura României un loc în branșa concurențială a liderilor internaționali. Ca principale necesități de dezvoltare strategică ale României în domeniul inteligenței artificiale, participanții au identificat, printre altele:

  • dezvoltarea educației și formarea de abilități specializate;
  • managementul talentelor;
  • cercetare-dezvoltare-inovare academică și industrială;
  • consolidarea și armonizarea eforturilor de digitalizare industrială și în administrația publică;
  • colaborarea proactivă multi-disciplinară, inter-sectorială și transnațională și dezvoltarea unor infrastructuri și formate comune de lucru;
  • armonizarea dezvoltării tehnologice cu cerințele de etică, de protecție a datelor, a intimității și a drepturilor omului, și cu cele de securitate cibernetică;
  • democratizarea și facilitarea accesului la serviciile și capabilitățile de inteligență artificială;
  • creșterea culturii digitale, prin promovarea domeniului și conștientizarea la nivelul întregii societăți românești.

În perioada următoare un Grup de Lucru va elabora un prim draft al Strategiei de Țară pentru Inteligență Artificială pe baza ideilor și materialelor prezentate la eveniment, care urmează sa fie supus ajustărilor corective și apoi lansat spre consultare publică în cadrul unei Conferințe. Guvernul, autoritățile publice locale, mediul academic și de cercetare sau orice organizații interesate să participe la acest efort sunt rugate să trimită opiniile la office@repatriot.ro.

Strategia de țara pentru AI va reprezenta cadrul de referință pentru coordonarea eforturilor antreprenoriale, academice și publice de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniu, și se va constitui, în timp, ca o platforma de colaborare interna și internațională ce asigura creșterea și valorificarea capitalului și resurselor autohtone specializate.

Au contribui la Masa Rotundă:
Marius Bostan – RePatriot, Gabriel Prefac – PitechPlus, George Haber – Crestafund , Florin Furdui – Portland Trust, Constantin Ionescu – Administrația Prezidențială, Dragoș Roșca – Delta Asset Invest / Președinte RBL, Nicusor Moldovan – City Manager Alba Iulia, Siegfried Mureșan – Europarlamentar, Alexandru Petrescu – Ministru MCSI, Viorica Pătrăucean – Deepmind, Cristian Pațachia -Orange, Răzvan Florian – Romanian Institute of Science and Technology, Cluj-Napoca, Florin Talpeș – Bitdefender, Liviu Petrișor Dinu – Human Language Technologies Research Center, George Roth – Recognos,Emil Ionescu – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, Radu Gramatovici – Facultatea de Matematică și Informatică, Adina Florea – Facultatea de Calculatoare si Automatica din UPB, Andra Giucă – Romanian Business Leaders – RePatriot, Andrei Nica – Facultatea de Calculatoare si Automatica din UPB, Alin Stefanescu – Facultatea de Matematică și Informatică, Radu Dop – Romanian Medical Association, Eugen Popescu – Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Mihai Ilie Goga – Marketing Insiders Group, Delia Iliasa – Commercial Director Medicover România, Dan Oroș – Google România, Elena Burceanu – Bitdefender, Bogdan Nedelcov – UiPath, Margareta Chesaru – UiPath, Silviu Teodoru – Oracle România, Sergiu Russu – Oracle România, Petre Bădică – Newsweek, Emil Munteanu – Power Net Consulting, Madălina Neagu – Schoenherr București, Andrei Nagy – AlphaBlock, Kurt Weber – Horvath and Partners, Liviu Drăgan – Druid Soft,  Liviu Apolozan – DocProcess, Florin Vişa – BERD, Ana Maria – Stancu Bucharest Robots, Eugen Cojoaca-Telekom, Sabin Cernea – Wu Xing, Răzvan Costache – Avalon, Emanuela Modoran – Smart Alliance Innovation Technology Cluster, Cristian Pațachia – Orange, Emanuel Trandafir – Voluntar, Gelu Trandafir – Jurnalist, Dumitru Mihalas – Sirius Solutions, Marius Stoica – Transgaz, Lidia Burluc – Iceberg Plus, Anca-Maria Pop – Ceetrus Romania, Doina Anghelescu – ASEMER / AHK, Sorin Shmuel Ilovici – Digital Telemed System, Aurelian Ionescu – Former IBM, Marius Bostan – Romanian Business Leaders & Inițiator RePatriot, Sebastian Hubati – Romanian Business Leaders, Andrada Ioniță – Romanian Business Leaders – RePatriot, Mirela Cotigă – Romanian Business Leaders – RePatriot, Alin Claudiu Apostu – Romania Business Leaders – Insighs, Decebal Popescu – Ministerul Educației, Ștefan Baciu – SAS Romania & Rep. Moldova, Andrei Costache – KM Trust,Ciprian Pașca, Mădălina Vilău – Customer Care Hub Iași 2019, Dan Cîrstea – United Media Corporation, Ionuț Țața – Iceberg plus, Dan Borbely – Țuca Zbârcea & Asociații, Răzvan Furdui – Țuca Zbârcea & Asociații, Marius Podea – AInsider, Mihai Mihailovici – Interactive Software, Adrian Marinescu – Microsoft, Mirabela Miron – Avisso, Pavel Câmpan – Freelancer, Cornel Vintilă – AGYS, Dan Mazilu – Mediatel Data, Luca Stoica – student UPB, Grig Petrescu – Voluntar, Adrian Stanciu – Adrista Consulting, Monica Leulescu – United Media Corporation, Dan Lungu – Ambasada USA, Viorel Udma – Accendo, Ionel Bechiș – Auto Becordo, Lăcrămioara Isărescu – IBM, Mike Costache – Tech Coast Angels, Andrei Gheorghe – Matematician, Sebastian Hedea – Avisso, Raluca Chelaru – Țuca Zbârcea & Asociații.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.3.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Brexit, 31 octombrie. Cu sau fără acord va stabili, sâmbătă, parlamentul britanic

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult

Stiri

Statul se bazează degeaba pe 2,1 miliarde de lei la buget: Încasarea banilor din licitațiile 5G, improbabilă în acest an

Vladimir Ionescu

Criza politică și guvernamentală reduce semnificativ probabilitatea ca statul să încaseze în acest an banii din vânzarea licențelor 5G. Guvernul și-a bugetat venituri de 2,1… Mai mult