joi

25 iulie, 2024

14 iunie, 2019

Renew Europe, noul grup politic ce va activa în Parlamentul European construit pe structura ALDE, la care s-au alăturat europarlamentari francezi aleși pe lista Renaissance și europarlamentari români aleși pe lista Alianței 2020, anunță vineri că Pro România nu este membru al acestui grup politic din PE.

Precizarea a fost făcută în contextul în care Victor Ponta a anunțat la începutul săptămânii afilierea la grupul politic intitulat ”Partidul Democrat European”, propaganda favorabilă fostului premier PSD insinuând ideea că, în urma acestei mișcări politice, Pro România este aliat al USR-Plus.

”În urma numeroaselor relatări de presă potrivit cărora Pro România s-a afiliat grupului nostru politic din Parlamentul European, Renew Europe precizează că nu a fost aprobată nicio astfel de afiliere. Grupul Renew Europe are în componența sa o puternică delegație română, de 8 europarlamentari ai Alianței USR-Plus”, este comunicatul postat pe Twitter al RE.


Comunicatul Pro România care anunță afilierea politică europeană la PDE, emis pe 11 iunie, este formulat ambiguu: ”De la începutul celui de-al șaselea Parlament European, din 2004-2009, EDP a constituit un grup parlamentar comun cu Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), numit Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. Deși deputații ALDE și EDP continuă să stea împreună, în același grup parlamentar, cele două partide politice europene rămân entități separate”.

În noul legislativ european, ALDE (Europa), Renaissance (partidul președintelui francez Emmanuel Macron) și USR-PLUS vor forma un nou grup politic renunțând la câțiva dintre vechii membri, printre care și ALDE România, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Pro România încearcă să se poziționeze ca variantă pro-europeană și reformată a stângii românești, Victor Ponta afându-se de exemplu, în rândul semnatarilor acordului politic propus de președintele Iohannis, la care au aderat PNL, USR, PMP și UDMR.

Pro România este construit aproape exclusiv cu membri plecați de la PSD. Unul dintre liderii noii formațiuni, Adrian Țuțuianu, a anunțat joi că noul său partid negociază cu 10-15 parlamentari PSD ”transferul” la Pro România.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: