Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți demiterea a 4 miniștri: e vorba de ministrul Educației, Adrian Curaj, de ministrul Comunicației, Marius Bostan, de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, și de ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu.
Premierul a anunțat și persoanele pe care le va propune oficial, miercuri, președintelui Klaus Iohannis pentru a ocupa pozițiile vacante:
- La Educație, Mircea Dumitru. Mircea Dumitru (55 de ani) este rector al Universității București din decembrie 2011, aflându-se la al doilea mandat. A fost numit în luna iunie în Consiliul General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat să se pronunțe pe sesizările de plagiat.
Este membru corespondent al Academiei Române și profesor al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității București în perioada 2008-2011.
Specialist în logica filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiintei, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998.
- La Transporturi, Sorin Bușe. Noul ministru al Transporturilor, Petru Sorin Buşe, are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR).
Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcţia de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007.
Emigrat în Canada în perioada 1990 – 1996, Sorin Buşe a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând şi servicii de inginerie contracte de General Motors.
- Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor. Noua propunere pentru preluarea portofoliului de ministru delegat, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996, fiind în prezent ambasador al României în Canada. Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârşitul lunii mai 2013.
Tot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului.
Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.
- la Comunicații, interimar ”pentru câteva săptămâni” Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei
În debutul declarației făcute la Palatul Victoria, Dacian Cioloș a explicat: ”După o perioadă de construcție, așa cum am anunțat, Guvernul intră într-o nouă etpă de livrare a rezultatelor. La începutul mandatului am asumat cîteva măsuri concrete- sunt dosare în care am avansat bine, dar sunt și domenii în care vreau să dau un impuls nou. Vreau să le mulțumesc miniștrilor Educației, Comunicațiilor, Transporturilor și Relației cu Românii de Pretutindeni”.
Precedentele 4 schimbări
De la instalare, guvernul Cioloș a mai operat patru modificări, trei generate de demisii, una de o demitere.
Prima care a decis să părăsească Guvernul Cioloş a fost Ana Claudia Costea, fostul ministru al Muncii. Ea și-a dat demisia pe 14 aprilie, în mijlocul procesului de creare a proiectului salariilor din sistemul bugetar. Dragoș Pîslaru, fost consilier de stat pe probleme economice în cancelaria premierului Dacian Cioloș, a preluat conducerea Ministerului Muncii.
Pe 25 aprilie a avut loc a doua schimbare, la Fondurile Europene. Aura Răducu a renunţat la funcţie după ce premierul s-a declarat nemulţumit de activitatea sa. Noul ministru al Fondurilor Europene este Cristian Ghinea și el fost consilier în cancelaria premierului.
La Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu a fost demis în urma scandalului declanșat la Opera Română. Noul ministrul al culturii este Corina Șuteu, secretar de stat în Ministerul Culturii în timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu și fost director al ICR New York.
Ultima schimbare s-a produs pe 9 mai: Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat invocând „diferențe de abordare” a crizei din sistemul de sănătate privind dezinfectanții diluați. După un interimat asigurat de Dacian Cioloș, ministru este Vlad Voiculescu, economist, fost director de Cabinet la Ministerul de Finanțe.