sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 februarie, 2017

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că aduce trei miniștrii noi în Cabinet, doi dintre aceștia foști membri ai Guvernării Ponta.

Pe 7 februarie 2016, președintele Iohannis afirma în Parlament: „Retragerea ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi, în mod natural, cel care a creat problema: PSD”.

Iar soluția PSD a fost anunțată după 15 zile, miercuri, după o reuniune PSD-ALDE urmată de un Comitet Executiv:

  • Ministerul Justiției, liber după demisia lui Florin Iordache, va fi preluat de un ”tehnocrat”- Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale și rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași
  • Ministerul pentru IMM, vacant după demisia lui Florin Jianu, este preluat de Alexandru Petrescu, actual ministru al Economiei
  • Ministerul Economiei este preluat de deputatul de Brăila Mihai Tudose
  • Ministerul Fondurilor Europene este preluat de Rovana Plumb, deputat de Dîmbovița, care o înlocuiește pe Mihaela Toader

Tudorel Toader, garantat de Călin Popescu Tăriceanu


Fost judecător la Curtea Constituțională (între 2006-2016), Tudorel Toader a fost susținut pentru acea poziție de către PNL, condus la acea dată  de Călin Popescu Tăriceanu. Același Călin Popescu Tăriceanu, azi copreședinte ALDE, l-a propus și susținut pentru funcția de ministru al Justiției.

Ca judecător CCR, Tudorel Toader s-a numărat printre cei trei judecători care au făcut opinie separată la decizia Curţii de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În scandalul OUG 13, Tudorel Toader s-a pronunţat în favoarea abrogării Ordonanţei de modificare a codurilor penale, dar împotriva dreptului preşedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei.

În 2004 a absolvit un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare, în 2012, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Rovana Plumb, ”părintele” Timbrului de mediu cu mașină înmatriculată în Bulgaria


Licențiată a Facultății „Utilaje și Ingineria Produselor Chimice” (1984), este doctor în domeniul Managementul sistemelor industriale la Universitatea Politehnică București (2004).

Fost europarlamentar PSD, Rovana Plumb a făcut parte din toate cele 4 guverne Ponta:

  • ministru al Mediului și Pădurilor între 7 mai și 21 decembrie 2012
  • ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice între 21 decembrie 2012 și 5 martie 2014
  • ministru delegat interimar pentru Ape, Păduri și Piscicultură după plecarea PNL din guvern
  • ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice între 5 martie 2014 și 17 noiembrie 2015

După retragerea lui Victor Ponta din fruntea PSD, Rovana Plumb a fost, timp de aproape o lună de zile, președinte interimar al partidului.

Debutul carierei profesionale îl are la fabrica de cosmetice Miraj, unde în 10 ani, între 1984 și 1994, care coincide cu intrarea în politică, la PDSR, ajunge de la poziția de inginer stagiar la cea de director comercial. Între 1995 și 2000 este director general la SC Gerovital Cosmetics SA București, deținător al unui brevet de invenție: „Metode de tratament cosmetic cu produse cosmetice Gerovital H3 — Prof. Dr. Ana Aslan”.

În perioada în care a fost ministru al Mediului, unde a impus Timbrul de mediu la autoturisme, presa a descoperit că familia Rovanei Plumb deține un automobil Audi Q7 înmatriculat în Bulgaria.

Mihai Tudose, un doctor al Academiei SRI pentru Economie

Deputat PSD Brăila şi de 13 ani preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose  a absolvit în 2006 un curs postuniversitar în domeniul securității naționale la Colegiul Superior de Securitate Națională, iar în 2010 a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, pe tema ”Protecția infrastructurilor critice”, la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” a SRI. 

Fost ministru al Economiei  și în Cabinetul Ponta 4 (între decembrie 2014 – noiembrie 2015).

Mihai Tudose ste absolvent al Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine Dimitrie cantemir din București (1995) și al cursului postuniversitar „Management și gestiunea afacerilor” (2001), la Facultatea de Științe Economice, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Lector universitar (2011), la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informații, având ca specializare ”Protecția infrastructurilor critice” și ”Strategii de securitate și apărare”, apoi conferențiar universitar (2013), la aceeași instituție, cu specializările ”Protecția infrastructurilor critice” și ”Securitate națională și euroatlantică”.

Din 2013, deține o adeverință de certificare pentru profesia didactică — monospecializare, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” — Departamentul de management militar și de pregătire a personalului didactic.

Argumentele PSD

După o reuniune de 4 ore, președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au oferit presei argumente pentru propunerile de modificare a echipei guvernamentale care vor fi trimise președintelui Iohannis.

Din declarații a reieșit că ideea de a-l aduce la Ministerul Justiției pe Tudorel Toader i-a aparținut premierului. ”Eu, până azi, n-am discutat cu dl Toader”, a declarat Liviu Dragnea, care a afirmat că a fost convins de Sorin Grindeanu că rectorul ieșean este potrivit pentru funcție. Liviu Dragnea a dat asigurări că nu i se va cere ministrului Justiției să se înscrie în PSD.

Despre schimbarea de la Ministerul Fondurilor Europene, premierul Sorin Grindeanu a explicat: ”Pentru a da un avânt acestui domeniu, am decis să aducem o persoană cu greutate politică, care poate și știe să deblocheze lucruri”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: