marți

23 aprilie, 2024

11 martie, 2020

Epidemia de coronavirus și închiderea fabricilor din China a acționat ca o trezire la realitatea în ceea ce privește riscul lanțurilor de aprovizionare globală, în pofida avantajelor oferite reducerea costurilor generate de forța de lucru ieftină și eliminarea cheltuielilor cu depozitarea.

„Nu există niciun dubiu că acest focar va accelera planurile de diversificare a riscurilor”, a declarat Michael Dunne, CEO al Zozo Go, o firmă ce acordă consultanță producătorilor auto aflați sau care vor să intre pe piețele asiatice.

Relocarea afacerilor din China ca urmare a epidemiei de coronavirus nu va fi însă un fenomen semnificativ și se va reduce în perioada următoare la acele companiile care aveau se gândeau deja la asta. “Ele explorează acum această perspectivă sau lucrează la executarea planului,” a declarat pentru LA Times Ethan Harris, economist la Bank of America Merrill Lynch.


Marile câștigătoare în cazul intensificării fenomenului vor fi Asia de Sud și Mexico, este de părere Ethan Harris.

Companiile americane nu estimează relocări semnificative

Deocamdată, majortatea companiilor străine nu sunt pregătite să facă mișcări majore pentru părăsirea Chinei, chiar dacă exista un trend de relocare a afaceri spre state cu mână de lucru mai ieftină, susțin alți observatori ai comerțului inetrnațional.

Din peste 100 de companii cuprinse într-un sondaj realizat de American Chamber of Commerce Shanghai, doar una intenționează să-mi mute producția locală.

Restul, a explicat Ian Driscoll, purtător de cuvînt al AmCham Shanghai, ,” Ian Driscoll, a spokesman for AmCham Shanghai, au lanțuri de aprovizionare foarte bine stabilite și care nu pot fi replicate ușor în altă parte.


În plus, multe dintre afacerile de acolo produc pentru piața chineză, aflată în plină expansiune, simultan cu creșterea nivelului de trai.

Apple, Google și Microsoft au căutat și ele soluții pentru relocare, anterior epidemiei de coronavirus și în încercarea de a-și reduce dependența de China, dar nu au identificat deocamdată nimic fezabil pentru componente, ci doar pentru asamblare.

Se relochează industrii pentru care mâna de lucru ieftină este esențială – producția de încălțăminte și îmbrăcăminte

Au existat anunțuri de relocare, dar ele sunt venite din industrii în care costul cu angajații devenise prea mare pentru a rămâne competitivi – încălțăminte și îmbrăcăminte -, iar destinația aleasă este cel mai adesea Asia de Sud-Est.

Aceste relocări din cauza costurilor cu forța de muncă și a unor reglementări, s-au făcut deja, în cea mai mare parte, beneficiare fiind Vietnam, Indonezia, Bangladesh și Sri Lanka.

Țările beneficiare nu pot asigura însă infrastructura logistică necesară pentru livrarea la timp a produselor, acesta fiind unul dintre motivele ce face dificilă decizia transferării afacerilor din China. China se situa pe locul 26 în Indexul performanței logistice 2018 realizat de Banca Mondială. Vietnamul se află pe locul 39, Indonezia – 46, Sri Lanka – 94 și Bangladesh – 100.

Chiar și așa, China rămâne cel mai mare exportator de textile și îmbrăcăminte, cu o treime din volumul mondial, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului.

Firmele japoneze, cele mai dinamice

Firmele japoneze au început de câteva săptămâni să investează în sudul Asiei, unde au deschis linii de producție pentru componente ce vor umple golurile lăsate de închiderea fabricilor chineze.

Panasonic, Aisin Seiki, Toyota și Fujitsu au luat în considerare și au pregătit planuri pentru relocarea temporară a unor segmente din producție, pentru păstrarea în grafic a vânzărilor prognozate.

Unele companii nipone mari, precum Nintendo și Sharp, și-au relocat rapid afacerile, întrucât aveau planuri înaintate în acest sens, din cauza războiului comercial dintre SUA și China.

Alte companii japoneze,  în general de dimensiuni mai mici, s-au întors acasă grație roboților și IoT, ce a permis rezolvarea deficitului de personal, scrie Japan Times.

Argumente pe care epidemia le-a oferit împotriva părăsirii Chinei

China își va păstra statutul de „fabrica lumii”, cred alți analiști, dar într-un mod total diferit de ceea ce știm acum, scrie PBS.

Pe de altă parte, epidemia a dovedit că toate statele lumii sunt vulnerabile în fața unor crize de genul epidemiei Covid-19.

Evoluțiile epidemiei la nivel global arată că această țară mai prezintă un avantaj, în afara teritoriului foarte mare  și a numeroșilor lucrători – existența regimului comunist, gata să forțeze restricții ce pot încălca drepturile omului, a permis controlarea epidemiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: