vineri

19 aprilie, 2024

25 aprilie, 2016

relatiiMajoritatea germanilor (64%) nu consideră Rusia lui Vladimir Putin un partener internațional credibil și doar 18% dintre germani consideră că relațiile Germania-Rusia sunt bune.

Acestea sunt două dintre concluziile unei cercetări sociologice efectuate în martie 2016 de compania TNS Emnid, la comanda Bertelsmann Stiftung și a Institutului Polonez pentru Afaceri Publice.

Cercetarea privește și alte subiecte fierbinți la zi- implicarea militară a Rusiei în Siria, gradul de aprobare al sancțiunilor împuse Moscovei sau înființarea de baze militare NATO în Polonia și/sau Statele Baltice.

Principalele concluzii

  • Datele cercetării sociologice arată că germanii sunt critici în ceea ce privește atitudinea față de Rusia și în același timp divizați în chestiuni legate de politicile rusești.
  • Nivelul de educație nu influențează opiniile legate de relațiile Germaniei cu Rusia, de credibilitatea lui Vladimir Putin, de amenințarea militară reprezentată de Rusia sau de politicile germane în domeniul energetic.
  • Două treimi dintre germani sunt critici la adresa politicilor promovate de Vladimir Putin, majoritatea făcând însă diferență între ”Rusia lui Putin” și ”poporul rus”.
  • Autorii studiului au remarcat că locuitorii din estul Germaniei au mai multă încredere în Putin decât cei din vest.
  • Germanii care au încredere în Vladimir Putin înclină să creadă că Rusia nu reprezintă o amenințare și se așteaptă ca guvernul german să relaxeze sancțiunile împuse Moscovei.
  • Această categorie de cetățeni germani se pronunță în majoritate împotriva bazelor NATO în centrul Europei, consideră mai de grabă pozitivă implicarea Moscovei în conflictul sirian și sunt confortabili cu ideea interdependenței cu sectorul energetic rus.
  • Deși cei care doresc o cooperare mai stânsă cu Statele Unite și-au dublat în ultimii ani numărul, SUA se găsesc pe locul 3 în ceea ce privește topul țărilor dorite ca partenere.

Rusia lui Putin nu este un partener credibil: în fosta RDG opinia e mai nuanțată


Majoritatea germanilor (64%) nu consideră Rusia lui Vladimir Putin un partener credibil.

Printre motivele care stau la baza neîncrederii în Vladimir Putin se numără anexarea Crimeii, participarea militarilor ruși în conflictul din estul Ucrainei și suprimarea opoziției interne.

Implicarea armată în conflictul sirian ar putea avea de asemenea un rol.

Cu toate acestea, un număr important de germani- 28%- continuă să aibă opinii favorabile în legătură cu Rusia. Procentul celor care cred că Rusia lui Putin este un partener credibil este mai mare în estul Germaniei (37%) decât în vest (25%).


1Intervenția militară din Siria este percepută negativ de majoritatea germanilor (66%), iar cei care privesc favorabil angajamentul militar în conflictul civil sirian sunt de 24%.

De remarcat că nu există diferențe semnificative pe acest subiect între germanii din est și cei din vest.

Relațiile germano-ruse, opinii pe trend continuu defavorabil

Opiniile negative vis-a-vis de Vladimir Putin sunt acompaniate de percepția deteriorării relațiilor bilaterale. Trei sferturi dintre participanții la cercetarea sociologică consideră că relațiile germano-ruse sunt ”foarte proaste” sau ”mai degrabă proaste”.

Doar 18% dintre germani cred că relațiile bilaterale sunt ”foarte bune” sau ”mai degrabă bune”.

Opiniile pe acest subiect s-au schimbat semnificativ din 2013 încoace, când opiniile opiniile pozitive erau mai multe decât cele negative.

Atitudinea Rusiei pe scena internațională este cel mai probabil motivul deteriorării încrederii în bunele relații dintre cele 2 state.

2În cercetările similare din 2013, 2015, precum și în cea din 2016, nu există diferențe semnificative între opiniile celor din est și celor din vest.

Cu fața spre partenerii europeni

Opiniile negative referitoare la politicile rusești au drept consecință faptul că Rusia nu este considerată un partener pe care Germania ar putea să se bazeze. Doar 33% se pronunță pentru întărirea relațiilor dintre aceste 2 state.

Suportul germanilor pentru o cooperare transatlantică a scăzut în timp cu 9% (de la 69% la 60%), însă dorința cooperării cu SUA mențin acest stat pe locul 3 al parteneriatelor dorite de germani. Scăderea încrederii în parteneriatul cu SUA poate fi pusă pe seama scandalului interceptărilor NSA în Germania sau al opiniilor mai degrabă nefaborabile asupra modului în care se negociază acordul TTIP.

Germanii continuă să creadă în parteneriatele tradiționale, cu Franța (78%) și cu Olanda (76%).

3 Marea Britanie este de asemenea considerat un important partener (58%), opiniile rămânând similare din 2013 chiar dacă între timp în Regat s-a declanșat dezbaterea Brexit, existând chiar posibilitatea ca acest stat să părăsească UE.

Vecinii din est ai Germaniei- Polonia și Cehia se găsesc în plutonul doi al statelor cu care germanii își doresc o cooperare apropiată. Ambele state se plasează pe un trend ușor descendent în opțiuni.

Nu există nicio schimbare legată de preocuparea pentru îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina

În general, Ucraina este percepută mai degrabă a fi o problemă decât un potențial partener.

Din punct de vedere statistic, locuitorii din est sunt mai favorabili unei cooperări mai strânse cu state precum Polonia, Cehia, Ucraina sau Rusia.

Percepție negativă a interdependenței energetice

Opiniile preponderent negative asupra cooperării cu Rusia sunt de remarcat cel puțin într-un sector economic important: majoritatea germanilor (55%) sunt nemulțumiți că energia din Germania depinde de Rusia.

Un procent important de populație (39%) formulează însă o opinie contrară, considerând că legăturile energetice au o importanță pozitivă în menținerea unor bune relații de cooperare.

4Locuitorii din vestul Germaniei au în proporție mai mare (57%, față de 45% în est) opinii nefavorabile pe acest subiect

Suportul în chestiunea sancțiunilor

Guvernul german a susținut puternic impunerea de sancțiuni de către UE la adresa Rusiei ca urmare a implicării în criza din Ucraina și se pronunță pentru extinderea acestor sancțiuni până la implementarea totală a acordului de la Minsk.

Aproape jumătate dintre germani (46%) consideră că nivelul sancțiunilor ar trebui păstrat, 27% consideră că aceste sancțiuni ar trebui relaxate, iar 16% cred că acestea ar trebui intensificate.

5Locuitorii din est sunt din nou mai favorabili Rusiei. Sunt persoane care motivează nevoia de relaxare a sancțiunilor deoarece consideră că acestea aduc prejudicii deopotrivă economiei UE.

Numărul celor care sunt favorabili Rusiei poate fi explicat de faptul că, după acordul de la Minsk, războiul din estul Ucrainei a fost mai puțin mediatizat în presa germană.

Rusia, ca amenințare pentru Germania și Europa

Opiniile în ceea ce privește Rusia ca amenințare militară pentru Germania a rămas neschimbată față de anul 2015, 56% dintre germani considerând că statul rus nu reprezintă o amenințare, opinii contrare exprimând 38% dintre repondenți.

Motivul principal al acestor opinii este reprezentat de faptul că Rusia nu se învecinează cu Germania, deci posibilitatea unui atac este percepută mai puțin probabilă decât în ceea ce privește Statele Baltice sau Polonia.

Autorii studiului consideră că la acest capitol modul de gândire al germanilor diferă mult de cel întâlnit în Polonia, Letonia, Estonia și Lituania, unde acțiunile Rusiei nu sunt percepute ca fiind urmarea unor decizii raționale.

6

Ca membru al NATO și UE, Germania este obligată, la fel ca ceilalți membri, să contribuie la apărarea aliaților săi.

În ciuda acestei obligații, peste jumătate dintre germani (57%) nu sprijină ideea trimiterii de militari pentru apărarea unor state ca Poponia sau Statele Baltice în situația în care ar fi atacate de Rusia.

Doar 31% dintre germani consideră că obligațiile la acest capitol trebuie respectate.

Nu există diferențe semnificative între opiniile germanilor din est și a celor din vest.

7Opinia germanilor în chestiunea solidarității militare nu s-a schimbat în ultima perioadă. Atitudinea este similară în Italia (51% împotrivă, 49% pentru), și Franța (53% împotrivă, 47% pentru).

Polonezii au însă opinii diferite în cestiunea trimiterii de soldați pe teritorii vecine pentru a lupta împotriva unei potențiale agresiuni rusești: 62% sunt favorabili, 19% fiind împotrivă.

Germanii, mai curând defavorabili noilor baze NATO

Unul dintre mijloacele asigurării securității europene, în special a zonei estice, este stabilirea de baze NATO la frontiera de est a Europei.

Societatea germană este divizată în ceea ce privește oportunitatea amplasării acestor baze militare: 49% dintre germani nu susțin această inițiativă, 40% o susțin.

8Locuitorii din vest sunt în general mai favorabili noii politici de securitate (42% , față de 33% în estul Germaniei).

Descărcați AICI cercetarea sociologică a TNS Emnid

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: