miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 martie, 2019

Vicepreşedintele Republicii Turcia, Fuat Oktay (foto), a declarat vineri, la Snagov, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă inclusiv despre colaborarea celor două ţări în domeniul apărării.

De asemenea, oficialul turc și-a exprimat speranța că România va fi un exemplu şi pentru celelalte ţări membre ale Uniunii în ceea ce privește abordarea FETO (condusă de Fethullah Gülen, liderulul religios pe care Recep Tayyip Erdogan îl acuză că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate din vara lui 2016), o mișcare pe care Ankara o consideră grupare teroristă.


În ceea ce privește volumul schiburilor comerciale, ţinta este depășirea sumei de 10 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

„La sfârşitul anului 2018 schimburile noastre au fost în jur de 6,4 miliarde de dolari. Noi de foarte mult timp ne dorim ca această cifră să ajungă la 10 (…), ne dorim foarte mult să atingem şi apoi să depăşim cifra de 10 miliarde de dolari”, a afirmat Oktay.

În acest context, el a vorbit despre faptul că în aprilie se va întruni la Istanbul Comisia de Cooperare Economică şi Comercială dintre Turcia şi România. Totodată, a menţionat şi inaugurarea unui spital în Constanţa.

„Cooperarea strânsă dintre miniştrii noştri ai Sănătăţii, care au participat la întrunirile din seara aceasta, nu face altceva decât să sublinieze încă o dată importanţa pe care o acordăm noi pentru cooperarea în domeniul sănătăţii din ţările noastre”, a afirmat Fuat Oktay.


Privind domeniul apărării, el a menţionat „paşi concreţi” în acest sens.

„Am discutat foarte mult şi despre cooperare în domeniul apărării naţionale. Am avut ocazia să luăm decizii importante cu doamna prim-ministru Dăncilă, pentru a avea paşi concreţi în dezvoltarea acestei cooperări. Noi ne dorim foarte mult ca relaţiile pe care le vom avea în industria apărării naţionale să dezvolte şi mai mult, să adâncească şi mai mult asocierea noastră strategică”, a spus vicepreşedintele turc. În context, el a afirmat că „toate firmele turceşti sunt gata să îşi împărtăşească experienţa pe care o au în domeniul apărării naţionale”.

„Autorităţile noastre competente fac tot posibilul pentru a completa cadrul juridic, pentru a înlesni relaţiile noastre şi ne gândim cum să facem ca impulsul de creştere între ţările noastre să devină continuu”, a adăugat el.

Ce este FETO

Totodată, înaltul oficial a afirmat că a vorbit cu şefa Executivului român despre „organizaţia teroristă FETO, care este un pericol pentru securitatea şi ordinea publică”. „Noi acordăm o mare importanţă cooperării în acest domeniu cu România”, a subliniat el.

Fuat Oktay a vorbit despre ţara noastră ca despre un „exemplu”.

„Noi suntem foarte mulţumiţi de ajutorul şi sprijinul pe care îl acordă România ţării noastre. Avem încredere că acest comportament al României va fi un exemplu şi pentru celelalte ţări membre ale Uniunii”, a declarat vicepreşedintele turc.

FETO este gruparea condusă de Fethullah Gülen, liderulul religios pe care Recep Tayyip Erdogan îl acuză că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate din vara lui 2016. Regimul de la Ankara a făcut nenumărate demersuri pentru a obține expulzarea acestuia din SUA, unde s-a refugiat Gülen, dar demersurile sale au fost respinse de Washington.

FETO este considerată este considerată o mișcare teroristă doar în Turcia, motiv pentru care mai multe țări au refuzat extrădarea unor persoane (jurnaliști, profesori etc.) acuzate de terorism pentru că ar fi membri ai FETO.

Până acum, România a respins extrădarea unor persoane acuzate de terorism în Turcia, dar considerate în restul lumii doar opozanți ai regimului lui Recep Tayyip Erdogan.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: