fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

de Alexandra Pele , 1.7.2020

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de investiții, creșterea competitivității și încurajarea recapitalizării mediului de afaceri.

Măsurile specifice propuse de guvern prevăd, pe de o parte, acordarea de granturi acolo unde măsurile de sănătate publică impuse în contextul Covid-19 au dus la o scădere a activității și la o acumulare de datorii, iar, pe de altă parte, încurajarea investițiilor în domeniile considerate a avea potențial ridicat de dezvoltare.

În plus, planul executivului include și o serie de garanții de stat pentru înlesnirea accesului la finanțare, dar și o serie de scheme de garantare pentru a asigura companiilor de riscuri în zona creditului furnizor/ factoring etc.

Repornirea economia, capital de lucru și investiții – 1,03 miliarde de euro

Planul prevedere alocarea sumei de 100 de milioane de euro pentru sprijinirea a 50.000 de microîntreprinderi din toate domeniile. Valoarea unui grant este de 2.000 de euro și poate fi folosit pentru stocuri, achitarea datoriilor pentru furnizori, chirii sau utilități.

O schemă de ajutor de stat în valoare de 160 de milioane de lei este destinată companiilor din comerț și servicii afectate de criză. Sumele vor putea fi folosite pentru finanțarea chiriilor (maximum trei luni) pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată de decretarea stării de urgență/alertă.

Pentru a recapitaliza IMM-urile și a sprijini reluarea activității acestor companii, Guvernul propune alocarea sumei de 350 de milioane de euro, distribuite sub formă de granturi de maximum 125.000 de euro companiilor din domeniile HoReCa, turism, transporturi și evenimente. Sumele vor putea fi folosite pentru constituirea de stocuri, achitarea datoriilor și achiziția de echipamente.

Pentru încurajarea investițiilor, planul prevede un buget de 550 de milioane de euro. Companiile din industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism și confecții vor putea aplica pentru granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru investiții în producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii etc.

Creșterea competitivității IMM-urilor- fonduri europene de 1,1 miliarde de euro

Planul de relansare cuprinde o serie de granturi pentru investiții și creșterea competitivității IMM-urilor, sursa de finanțare fiind fondurile europene.

Astfel, guvernul propune alocarea unui buget de 117 milioane de euro (supracontractare de 130 de milioane de euro) pentru acordarea de graturi destinate investițiilor microîntreprinderilor. Valoarea unui grant va fi de maximum 200.000 de euro, iar sursa de de finanțare Programul Operațional Regional – Axa 2.1:

Pentru creșterea competitivității IMM-uilor se prevede alocarea suplimentară de fonduri de 450 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2. Valoarea unui grant va fi cuprinsă între 200.000 și un milion de euro.

Pentru dezvoltarea IMM-urilor și finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității se propune un buget de 550 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea unui grant va fi de 2-6 milioane de euro.

Garantarea creditelor – plafon de 23 de miliarde de lei (4,8 miliarde de euro

Cele două programe de garantare a creditelor vizează sectorul IMM-urilor și al marilor companii.

Pentru IMM-uri, plafonul este de 15 miliarde de lei. Statul garantează creditele în proporție de 80% sau 90% și subvenționează dobânda în proporție de 100% pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit aferente capitalului de lucru contractate de microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii.

Pentru marile companii, plafonul este de 8 miliarde de lei. Schema presupune garanții, în numele și în contul statului, acoperind necesarul de garantare în proporție de maxim 90%, pentru credite noi sau deja acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investițiilor şi/sau pentru susținerea activității curente a companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei.

Garanții pentru credit furnizor, factoring și leasing – 5,5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro)

Guvernul plănuiește introducerea unei scheme de garantare a creditului comercial (furnizor), prin care se urmărește stimularea expunerii la risc a asigurătorilor și facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. În cazul unei pierderi, suma plătită de către Ministerul Finanţelor Publice reprezintă 80% din suma neîncasată/nerecuperată de asigurător. Plafon alocat este de un miliard de lei.

Un alt obiectiv se referă la acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate întreprinderilor mici şi mijlocii a căror valoare se stabilește prin corelare cu valoarea finanțărilor de tip factoring/operațiuni de scontare. Valoarea unei facilități de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 de lei. Plafoanele alocate sunt de 1,5 miliarde de lei pentru fiecare dintre cele două operațiuni (factoring/scontare).

Statul își propune să lanseze și un program de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje  pentru IMM-urile care optează pentru o  finanțare non-bancară. Vor fi acordate finanțări până la o limită maxima de 5 milioane de lei per beneficiar, garantate în limita unui plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei.

Instrumente de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor

Pentru a stimula creșterea capitalurilor proprii ale companiilor românești, Guvernul propune acordarea de bonificații la plata impozitului pe profit acordată în funcție de menținerea capitalurilor proprii pozitive și/sau creșterea acestora pe o perioadă de timp.

De asemenea, planul de relansare prevede înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic. Este vorba despre un fond de investiții de stat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc.  capitalizare inițială ar urma să fie de 300 de milioane de euro.

În plus, planul prevede înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții. Aceasta ar urma să funcționeze după modelul altor bănci de dezvoltare din UE, care contractează împrumuturi pe piețele de capital și acordă finanțări, în condiții avantajoase, pentru proiecte de investiții care sprijină obiectivele naționale de interes strategic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.7.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Europa

AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract

Iulian Soare

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult