fbpx

La obiect

De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult

18.01.2021

Digital

Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult

17.01.2021

Analiză

Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult

17.01.2021

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

de Alexandra Pele , 1.7.2020

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de investiții, creșterea competitivității și încurajarea recapitalizării mediului de afaceri.

Măsurile specifice propuse de guvern prevăd, pe de o parte, acordarea de granturi acolo unde măsurile de sănătate publică impuse în contextul Covid-19 au dus la o scădere a activității și la o acumulare de datorii, iar, pe de altă parte, încurajarea investițiilor în domeniile considerate a avea potențial ridicat de dezvoltare.

În plus, planul executivului include și o serie de garanții de stat pentru înlesnirea accesului la finanțare, dar și o serie de scheme de garantare pentru a asigura companiilor de riscuri în zona creditului furnizor/ factoring etc.

Repornirea economia, capital de lucru și investiții – 1,03 miliarde de euro

Planul prevedere alocarea sumei de 100 de milioane de euro pentru sprijinirea a 50.000 de microîntreprinderi din toate domeniile. Valoarea unui grant este de 2.000 de euro și poate fi folosit pentru stocuri, achitarea datoriilor pentru furnizori, chirii sau utilități.

O schemă de ajutor de stat în valoare de 160 de milioane de lei este destinată companiilor din comerț și servicii afectate de criză. Sumele vor putea fi folosite pentru finanțarea chiriilor (maximum trei luni) pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată de decretarea stării de urgență/alertă.

Pentru a recapitaliza IMM-urile și a sprijini reluarea activității acestor companii, Guvernul propune alocarea sumei de 350 de milioane de euro, distribuite sub formă de granturi de maximum 125.000 de euro companiilor din domeniile HoReCa, turism, transporturi și evenimente. Sumele vor putea fi folosite pentru constituirea de stocuri, achitarea datoriilor și achiziția de echipamente.

Pentru încurajarea investițiilor, planul prevede un buget de 550 de milioane de euro. Companiile din industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism și confecții vor putea aplica pentru granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru investiții în producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii etc.

Creșterea competitivității IMM-urilor- fonduri europene de 1,1 miliarde de euro

Planul de relansare cuprinde o serie de granturi pentru investiții și creșterea competitivității IMM-urilor, sursa de finanțare fiind fondurile europene.

Astfel, guvernul propune alocarea unui buget de 117 milioane de euro (supracontractare de 130 de milioane de euro) pentru acordarea de graturi destinate investițiilor microîntreprinderilor. Valoarea unui grant va fi de maximum 200.000 de euro, iar sursa de de finanțare Programul Operațional Regional – Axa 2.1:

Pentru creșterea competitivității IMM-uilor se prevede alocarea suplimentară de fonduri de 450 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2. Valoarea unui grant va fi cuprinsă între 200.000 și un milion de euro.

Pentru dezvoltarea IMM-urilor și finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității se propune un buget de 550 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea unui grant va fi de 2-6 milioane de euro.

Garantarea creditelor – plafon de 23 de miliarde de lei (4,8 miliarde de euro

Cele două programe de garantare a creditelor vizează sectorul IMM-urilor și al marilor companii.

Pentru IMM-uri, plafonul este de 15 miliarde de lei. Statul garantează creditele în proporție de 80% sau 90% și subvenționează dobânda în proporție de 100% pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit aferente capitalului de lucru contractate de microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii.

Pentru marile companii, plafonul este de 8 miliarde de lei. Schema presupune garanții, în numele și în contul statului, acoperind necesarul de garantare în proporție de maxim 90%, pentru credite noi sau deja acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investițiilor şi/sau pentru susținerea activității curente a companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei.

Garanții pentru credit furnizor, factoring și leasing – 5,5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro)

Guvernul plănuiește introducerea unei scheme de garantare a creditului comercial (furnizor), prin care se urmărește stimularea expunerii la risc a asigurătorilor și facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. În cazul unei pierderi, suma plătită de către Ministerul Finanţelor Publice reprezintă 80% din suma neîncasată/nerecuperată de asigurător. Plafon alocat este de un miliard de lei.

Un alt obiectiv se referă la acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate întreprinderilor mici şi mijlocii a căror valoare se stabilește prin corelare cu valoarea finanțărilor de tip factoring/operațiuni de scontare. Valoarea unei facilități de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 de lei. Plafoanele alocate sunt de 1,5 miliarde de lei pentru fiecare dintre cele două operațiuni (factoring/scontare).

Statul își propune să lanseze și un program de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje  pentru IMM-urile care optează pentru o  finanțare non-bancară. Vor fi acordate finanțări până la o limită maxima de 5 milioane de lei per beneficiar, garantate în limita unui plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei.

Instrumente de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor

Pentru a stimula creșterea capitalurilor proprii ale companiilor românești, Guvernul propune acordarea de bonificații la plata impozitului pe profit acordată în funcție de menținerea capitalurilor proprii pozitive și/sau creșterea acestora pe o perioadă de timp.

De asemenea, planul de relansare prevede înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic. Este vorba despre un fond de investiții de stat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc.  capitalizare inițială ar urma să fie de 300 de milioane de euro.

În plus, planul prevede înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții. Aceasta ar urma să funcționeze după modelul altor bănci de dezvoltare din UE, care contractează împrumuturi pe piețele de capital și acordă finanțări, în condiții avantajoase, pentru proiecte de investiții care sprijină obiectivele naționale de interes strategic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.7.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Românii au plasat net 311 mil. lei în fondurile mutuale cu expunere pe acțiuni în 2020. Retragerile nete totale au depășit 3 miliarde

Adrian N Ionescu

Subscrierile în cele 83 de fonduri mutuale românești au fost mai mici cu peste 3,1 miliarde de lei decât retragerile, în anul 2020, potrivit datelor… Mai mult

Stiri

Ministrul Ghinea: Fără bani europeni pentru centrele de vaccinare care i-au separat pe „esențiali” de restul populației

Vladimir Ionescu

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat miercuri că niciun centru de vaccinare care a creat separație între  „esențiali” și restul cetățenilor nu… Mai mult

Europa

Vladimir Putin, la Forumul Davos: Prelungirea tratatului New START, ”un pas în direcția bună”

Vladimir Ionescu

Preşedintele rus a salutat miercuri prelungirea tratatului New START de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american, însă a estimat că securitatea globală rămâne ameninţată… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății acuză că 30% din centrele de vaccinare sunt cu circuit închis pentru instituțiile de forță și anunță sancțiuni pentru cei care sar peste rând

Razvan Diaconu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre eventuala introducere a unor sancțiuni împotriva celor care sar rândul… Mai mult

Europa

Angela Merkel la Forumul Davos: Europa nu trebuie să aleagă un aliat între SUA și China

Adrian N Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel respinge propunerile ca Europa să aleagă între Statele Unite și China, arătându-se astfel mai degrabă în acord cu ideile despre multilateralism… Mai mult

Stiri

Primarul Mihai Chirica, trimis în judecată pentru un abuz în serviciu ce ar fi fost săvârșit în 2013

Vladimir Ionescu

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, a anunțat miercuri Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Faptele… Mai mult

Stiri

Românii au încheiat anul 2020 cu peste 88,16 mld. lei în buzunare și cu peste 249 mld. lei în conturile curente – raport BNR

Adrian N Ionescu

Masa monetară M1 (în sens restrâns) a crescut cu 21,9% în 2020, până la mai mult de 337,5 miliarde de lei în decembrie, din care… Mai mult