luni

22 aprilie, 2024

3 mai, 2017

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la Parlament, că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, astfel încât persoanele care sunt invitate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei.

În caz contrar, afirmă Eugen Nicolicea, există posibilitatea ca persoanele care refuză să se prezinte la audierile convocate la Parlament să fie acuzate de ascunderea de date necesare pentru aflarea adevărului.

„O propunere legislativă a fost adoptată similar marți în Comisia de statut și probabil că va intra în statut, iar regulamentul trebuie pus în concordanţă cu prevederile statutare, care sunt o lege, pentru că regulamentul este cel care pune în aplicare regulile statutului.


După cum ieri a fost abrobat acest lucru, am aprobat şi noi chestiuni similare, aici. Este vorba de instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile care au legături cu Parlamentul, asupra cărora Parlamentul exercită control.

Evident că este vorba şi de persoanele care nu au o astfel de obligaţie instituită prin regula anterioară, acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului”, a afirmat preşedintele Comisiei de regulament a Camerei Deputaţilor.

O altă modificare adoptată miercuri precizează în mod expres că o comisie de anchetă poate să sesizeze Parchetul. 

Întrebat dacă se teme de atacarea la Curtea Constituţională a acestor modificări la Regulament, Eugen Nicolicea a răspuns, citat de News.ro: „CCR când vorbea de obligaţia morală chiar de fapt reliefa faptul că nu avem trecut în regulament, în statut, care este lege, o altfel de obligaţie şi dacă nu este trecută niciun fel de obligaţie, nicio sancţiune, ea este doar morală, dar asta nu împiedică legiuitorul să stabilească obligaţii şi sancţiuni”.


Deputatul PSD a ridicat și problema magistraţilor care ar putea fi audiaţi în cadrul unor comisii de anchetă: „Magistraţii, după cum ştiţi, în activitatea lor se bucură de independenţă, deci nu pot să fie audiaţi despre modul în care au soluţionat anumite dosare sau anchete. Dacă sunt audiaţi, sunt audiaţi pentru alte activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează”.

Deputatul PSD a mai spus că modificările la Regulamentul Camerei Deputaţilor au fost votate cu majoritate de voturi, raportul fiind de 3 la 1.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: