sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 septembrie, 2023

Regele Carol al III-lea al Marii Britanii cere Franței și Regatului Unit să își revitalizeze relațiile până la nivelul Antantei Cordiale dintre cele două state, o alianță care marchează anul viitor 120 de ani.

În prima zi a unei vizite de stat de trei zile în Franța, regele a spus miercuri, la un banchet găzduit de președintele francez Emmanuel Macron la Palatul de la Versailles, că „este datoria tuturor să ne revigorăm prietenia, pentru a ne asigura că este potrivită pentru provocările acestui secol al XXI-lea”.

Banchetul, scrie Politico, a avut loc în Sala Oglinzilor din Versailles, un loc asociat în Franța cu Revoluția Franceză.


Banchetul a reunit vedete, lideri de afaceri și politicieni de pe ambele părți ale Canalului, printre care starul rock Mick Jagger, fostul manager de fotbal Arsène Wenger și al doilea cel mai bogat om din lume, Bernard Arnault.

În timpul toastului său, Macron a spus că Franța și Regatul Unit vor face față împreună provocărilor viitoare ale lumii moderne, în ciuda tensiunilor create de Brexit. „În ciuda Brexit-ului… sunt sigur, maiestate, că vom continua să scriem împreună o parte din viitorul continentului nostru”, a spus președintele francez.

Joi dimineața, regele a vorbit în fața parlamentului francez, cerându-și scuze că le-a stricat vacanța aleșilor francezi. (Senatul și Adunarea Națională încă nu sunt intrate în sesiune).

În cuvântarea sa, Carol al III-lea a evocat unitatea Marii Britanii cu mișcarea de rezistență a Franței Libere a lui Charles De Gaulle în cel de-al Doilea Război Mondial, invocând-o ca exemplu al necesității de a fi împreună împotriva „agresiunii neprovocate pe continentul nostru”- o referire clară a războiului provocat de Rusia în Ucraina.


Monarhul britanic a folosit expresii neobișnuit de dure, afirmând că Ucraina trebuie să câștige lupta împotriva ”oribilei invazii ruse”.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: