joi

25 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2018

Miniştrii de Interne ai statelor membre UE s-au reunit joi la Sofia pentru a discuta din nou despre reforma sistemului europan al azilului, proiect blocat în continuare de disensiuni profunde pe tema cotelor de primire a refugiaţilor, relatează AFP.

Întâlnirea este prima organizată de către preşedinţia bulgară a Consiliului Uniunii, căreia i-a fost încredinţată dificila sarcină de a finaliza, până la începutul verii, un acord în dosarul împotmolit de peste un an şi jumătate.

”Obiectivul stabilit de şefii de stat şi de guverne este clar: până în iunie trebuie să avem un acord politic”, a amintit, la sosirea sa, ministrul german de Interne Thomas de Maizière.


Este un demers dificil care presupune schimbarea ”regulamentului Dublin”- soluția Comisiei Europene este aceea de a modifica regula responsabilității statului membru în care un migrant sosește prima dată și de a împărţi găzduirea în cote de ”mutare”, care să fie declanşate doar în situaţii de criză comparabile celei din 2015, când 1,25 de milioane de persoane au cerut azil în UE.

Principiul este susţinut de Berlin, Roma sau Atena, dar este respins categoric de alte ţări, mai ales cele din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Republica cehă).

”Cotele nu sunt un lucru bun”, a repetat joi, la Sofia, ministrul de slovac de Interne Robert Kalinak, care consideră că ”avem nevoie să inventăm altceva”. La fel crede și noul ministru austriac de Interne, Herbert Kickl: ”Eu nu sunt un prieten al măsurilor de mutare, dacă ele sunt luate fără un acord explicit al statelor membre”, a declarat el în faţa presei.

Adversarii cotelor apreciază că solidaritatea europeană trebuie să se traducă altfel, şi anume financiar. Iar ei cer să se pună accentul asupra politicii externe a UE, în vederea evitării sosirilor străine pe teritoriul european.


Solidaritatea ”nu poate să fie interpretată diferit” de statele UE, a insistat însă, joi, comisarul european însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos, îndemnând ”să se iasă din acest impas”.

Comisarul grec a contestat cu fermitate ideea unui ”eşec” al cotelor refugiaţilor care au fost în vigoare din septembrie 2015 în septembrie 2017, unul dintre principalele argumente ale criticilor continuării măsurii în viitor.

În pofida absenţei consensului, UE a adoptat în 2015 un plan de ”mutare” a solicitanţilor de azil din Italia şi Grecia, incluzând cote obligatorii de primire a 120.000 de persoane.

Această excepţie provizorie de la regulile de la Dublin, care i-a privit mai ales pe sirieni şi eritreeni, a permis repartizarea a aproximativ 33.000 de oameni, iar mai multe ţări din Est au refuzat să o pună în aplicare.

În vederea ieşirii impasului cu privire la cote, ministrul german de Interne a sugerat joi să se încheie mai întâi alte părţi mai puţin conflictuale ale reformei azilului, care vizează să armonizeze mozaicul de proceduri de primire în statele membre UE.

”Atunci, vor putea să aibă loc progrese”, a apreciat de Maizière.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: