joi

18 aprilie, 2024

11 octombrie, 2022

Reforma regulilor fiscale din UE ar putea oferi guvernelor europene mai multă libertate de manevră în ceea ce privește reducerea nivelului datoriei și a reformelor, în schimbul unei mai mari responsabilități în privința implementării acestor obiective, a anunțat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni (Vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis: O decizie asupra Pactului de Stabilitate va fi luată la evaluarea din primăvară), citat de Euractiv.

Gentiloni a spus că planurile pe termen mediu ar putea include angajamente de investiții și reforme care sunt în conformitate cu obiectivele UE și naționale, precum cele incluse în planurile pe care fiecare guvern trebuie să le pregătească pentru a obține bani din fondul UE de redresare post-pandemie.

Comisia Europeană va prezenta propuneri cu privire la modul de reformare a regulilor fiscale din UE, respectiv a Pactului de Stabilitate și Creștere, în octombrie.


Regulile sunt menite să protejeze valoarea monedei euro prin prevenirea împrumuturilor publice excesive. Acestea prevăd ca datoria publică să fie sub 60% din produsul intern brut (PIB), iar deficitele guvernamentale sub 3% din PIB.

Cum pandemia a lăsat multe țări cu datorii publice mult peste 100% din PIB, Grecia fiind la aproximativ 185% din PIB și Italia la 150% din PIB, regulile de reducere a datoriilor trebuie să se schimbe.

„Simplificarea, asumarea națională și o mai bună aplicare a legii vor fi caracteristicile definitorii ale unui cadru îmbunătățit, cu obiectivul general de a sprijini sustenabilitatea datoriei și creșterea durabilă”, a comentat Gentiloni.

„O modalitate de a face acest lucru ar putea fi trecerea la planuri macro-fiscale pe termen mediu care stabilesc traiectoria cheltuielilor nete pe mai mulți ani și sunt în linie cu obiectivele de convergentă a datoriei către niveluri prudente”, a spus el.


Pentru a se asigura respectarea obiectivelor stabilite în acest planuri, UE ar fi dispusă să acorde statelor membre o mai mare libertate de a propune o cale de reducere a datoriilor, atâta timp cât aceasta este sustenabilă.

„Angajamentele de reformă și investiții ar putea permite o perioadă mai lungă de ajustare fiscală”, a spus Gentiloni, dar a adăugat că, în schimbul unei flexibilități mai mari, guvernele vor fi apoi trase la răspundere pentru rezultate.

„O mai mare responsabilitate națională ex ante asupra designului traiectoriilor fiscale ar putea fi echilibrată printr-o aplicare mai puternică a reglementărilor ex post la nivelul UE”, a spus el.

Propunerea Comisiei la sfârșitul lunii octombrie va fi apoi discutată de miniștrii de finanțe ai UE în vederea ajungerii la un acord. Acesta ar urma să fie parafat în prima jumătate a anului 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: