vineri

19 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2021

O eventuală suspendare a Pactului de stabilitate și creștere până în 2022 va depinde de evoluțiile economice, o posibilă decizie urmând să fie luată în primăvară, a precizat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de Euractiv.

”Planul nostru este să revenim la acea discuție și să luăm o potențială decizie în ciclul din primăvară al semestrului european, care are loc de obicei la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie”, a spus Dombrovskis pentru Lusa.

Oficialul european a precizat că o posibilă suspendare suplimentară a regulilor SGP ”va depinde de situația economică și de modul în care o vedem în mai-iunie”.


”Nu judecăm de dinainte rezultatul acestei decizii”, a spus el, subliniind că pentru moment ”ceea ce este clar pentru statele membre pentru 2021 este că clauza de salvgardare (care permite suspendarea SGP, n.r.) va continua să fie activă”.

Decizia, pusă în aplicare la începutul crizei economice declanșate de pandemia COVID-19, permite statelor membre UE să ignore regulile bugetare ale zonei euro, care limitează deficitele guvernamentale la 3% din PIB și datoria publică la 60% din produsul intern brut.

Suspendarea regulilor se aplică până la sfârșitul anului 2021 și nu există o decizie pentru 2022 deocamdată.

”Încă ne confruntăm cu o situație foarte complicată în ceea ce privește pandemia COVID-19. 2020 a fost un an de decizii, am decis o flexibilitate maximă în cadrul regulilor noastre bugetare și de ajutor de stat, permițând statelor membre să își susțină economiile, companiile, lucrătorii și să finanțeze cheltuielile cu sănătatea ”, a spus el.


Primul ministru al Portugaliei, António Costa, stat care deține în prezent președinția rotativă a UE, a declarat recent că există consens politic ca sprijinul acordat statelor membre ale UE să fie retras numai atunci când PIB-ul revine la nivelurile din 2019, permițând suspendarea Pactului de stabilitate după 2021.

„Există un consens foarte mare în rândul economiștilor la nivel internațional că sprijinul nu ar trebui redus prea curând”, a spus Costa la 15 ianuarie, spunând totuși că aceasta nu este o poziție definitivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: