Este foarte probabil ca Uniunea Europeană să renunțe și în 2022 la limitele impuse asupra împrumuturilor guvernamentale, având în vedere incertitudinile persistente cu privire la ritmul redresării economice, afirmă oficiali europeni citați de Euractiv.
Precizarea apare în contextul în care Comisia Europeană va stabili pe data de 3 martie criteriile pentru recomandarea care va fi formulată mai târziu în acest an cu privire la normele fiscale ale blocului, care ar trebui reintegrate în momentul în care economiile europene încep să depășească dificultățile provocate de pandemie.
În paralel, Comisia Europeană pregătește și un set de amendamente care să fie aduse Pactului de stabilitate, amendamente care vor fi discutate de miniștrii de Finanțe UE la sfârșitul verii. Regulile Pactului de stabilitate au fost de 3 ori revizuite de la impunerea acestora, în 1997.
Potrivit comisarului Paolo Gentiloni (foto), această a patra modificare ar trebui să vizeze orientarea regulilor către orientări pe termen mediu și acordarea de tratament special guvernelor care fac investiții susceptibile să stimuleze creșterea economică potențială.
Comisarul european susține teoria ”datoriei bune”, adică a creditelor folosite pentru finanțarea cercetării, educației, infrastructurii.
(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)
Chiar dacă ambele variante sunt în acest moment posibile, comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni a afirmat vineri, în cadrul unei conferințe economice, că, în ceea ce privește sprijinul fiscal acordat statelor membre în condițiile actuale, „riscurile de a face prea puțin depășesc riscurile de a face prea mult”.
Potrivit Euractiv, cel mai conservator stat european în materie de fiscalitate, Germania, a luat deja decizia de a susține suspendarea Pactului fiscal și în 2022, decizia aprobată și de social democrați, și de creștin democrați. Având în față perspectiva alegerilor generale, din septembrie, ministrul de Finanțe Olof Scholz urmează să prezinte luna viitoare draftul proiectului de buget pe 2022 în care, afirmă oficiali germani, nu vor fi operate reduceri de cheltuieli guvernamentale față de 2021.
Regulile fiscale ale UE impun guvernelor statelor membre să atingă echilibrul bugetar în termeni structurali – cu un deficit de maximum 3% din PIB – și să reducă datoriile în fiecare an până când raportul dintre datorie și PIB ajunge la maximum 60%.
Guvernele UE au injectat în economii trilioane de euro în ultimul an pentru a menține aceste economii pe linia de plutire, iar asta a fost posibil doar după ce Comisia Europeană a suspendat temporar regulile pactului de stabilitate.
Estimările Comisiei Europene arată că economiile UE nu vor reveni la nivelurile pre-criză înainte de jumătatea anului 2022, iar guvernele s-ar putea confrunta foarte probabil cu perspectiva unui val de falimente în economie după ce vor retrage sprijinul financiar pe care îl oferă în această perioadă.