Redresarea economică a zonei euro și-a recăpătat avântul în această lună, în contextul în care relaxarea restricțiilor sanitare au dat un impuls serviciilor, ramură dominantă, însă consumatorii se confruntă în continuare cu o creștere record a prețurilor, transmite Reuters.
Pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit în Europa, unele guverne au reimpus măsuri pentru a-i limita răspândirea, dar având în vedere ratele ridicate de vaccinare, multe dintre aceste măsuri au fost între timp retrase.
Indicele IHS Markit privind intențiile de achiziții ale managerilor, văzut ca un ghid al sănătății economice generale, a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni în februarie, respectiv la 55,8 puncte, de la 52,3 în ianuarie. Punctajul este semnificativ peste mediana de 52,7 prognozată de analiști sondați de Reuters.
”Avansul rapid al PMI pentru februarie sugerează că activitatea își revine bine din lunile slabe de iarnă”, a declarat Andrew Kenningham de la capital Economics. ”După ce a revenit la nivelul de dinainte de pandemie în T4 2021, economia zonei euro se va extinde probabil într-un ritm rezonabil în primul trimestru al acestui an și ar trebui să accelereze în următoarele două trimestre, pe măsură ce turismul, călătoriile și industria ospitalității revin la normal”, a adăugat el.
Indicele PMI pentru industria serviciilor a crescut la 55,8, de la 51,1, un maxim al ultimelor cinci luni și peste previziunile economiștilor sondați de Reuters, de 52 de puncte.
Un nivel peste pragul de 50 indică creștere economică, în vreme ce un punctaj sub acest nivel indică recesiune (contracție).
Fabricile din zona euro au avut la rândul lor o lună bună, indicele PMI situându-se la 58,4 puncte, în ușoară scădere față de vârful din ianuarie, de 58,7.
Activitatea economică ar fi putut crește mai rapid, însă persistența blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare, precum și explozia cererii au făcut ca fabricile să nu-și poată onora la timp comenzile. Indicele restanțelor de muncă a crescut la 58,7 de la 56,9.