luni

20 mai, 2024

18 ianuarie, 2022

Marii investitori ai lumii s-au văzut nevoiți să-și reducă expunerea pe titlurile de stat ucrainiene și rusești, din cauza amenințării privind un război dintre Rusia și Ucraina. Titlurile lor de stat au devenit neatractive și mai ales Ucraina ar putea avea probleme de refinanțare a datoriei.

Prețurile obligaţiunilor suverane ucrainene în dolari şi ale celor ruseşti au scăzut brutal luni, arătând dorința investitorilor de a scăpa de aceste titluri.

„Piaţa trebuie să ia țină cont într-o anumită măsură de probabilitatea unei invazii a Rusiei” în Ucraina, a declarat Viktor Szabo, manager la abrdn, o companie de administrare a investițiilor, citat de Reuters.


Săptămâna trecută, SUA au avertizat că Rusia ar putea folosi un pretext pentru a invada Ucraina dacă diplomaţia eșuează.  Un atac cibernetic de amploare tocmai invadase websiturile guvernamentale ucrainene cu  mesajul „temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la tot ce este mai rău”.

Diplomația nu a dat rezultate, deocamdată, iar operațiunile amenințătoare rusești la granița ucrainiană se amplifică.

Rusia neagă, pe de o parte, că va ataca Ucrainei, dar amenință cu măsuri militare nespecificate dacă nu-I vor fi satisfăcute cererile, inclusiv cea ca Ucraina să nu fie primită în NATO.

Dificultăți tot mai mari de refinanțare a datoriei

Au crescut cotațiile instrumentelor de administrare a riscurilor de tip CDS (credit default swaps) pe termen de cinci ani ale Ucrainei și Rusiei.


CDS-urile Ucrainei au urcat cu 0,76 puncte procentuale faţă de vineri, la 9,18 puncte procentuale, potrivit datelor IHS Markit. CDS-urile Rusiei au crescut cu 0,34 puncte, la 2,15 puncte procentuale.

Turblențele pe piețele titlurilor de stat rusești mai ales ale Ucrainei vor pune probleme refinanțării datoriilor.

Ucraina are o situație cu atât mai gravă cu cât are o economie mult mai vulnerabilă, nefiind producătoare de petrol relevantă.

Analiștii citați de Reuters observă că Ucraina a pierdut probabil accesul pe piaţa financiară, ceea ce  i-ar putea complica planurile de finanţare în acest an.

În septembrie, Ucraina va trebui să refinanţeze obligaţiuni de 1 miliard de dolari.

Deja de luna trecută, un responsabil al departamentului de administrare a datoriei din Ucraina își exprima speranța că tensiunile se vor potoli până atunci.

Diferențe tot mai mari față de titlurile sigure

Vânzările masive de obligațiuni ucrainiene de luni au dus la pierderi semnificative de cotații.

Multe emisiuni de titluri au înregistrat mari diferențe dintre cotațiile oferite și cele cerute, ceea ce indică faptul că traderii au scăpat cu dificultate de obligațiunile nedorite.

Alte diferențe, cele dintre randamentele obligaţiunilor ucrainene și ale titlurilor altor țări considerate sigure (spreads), deja s-au dublat din noiembrie încoace și sunt acum la nivelurile apogeului crizei Covid-19 din martie 2020.  (Randamentele sunt invers proporționale cu prețurile și cresc când investitorii vor să scape de anumite titluri , chiar la prețuri în scădere).

Totodată, spread-urile obligaţiunilor ucrainiene sunt comparabile cu nivelurile celor ale Rusiei, din martie 2014, când aceasta a anexat Crimeea. Apoi spreadurile ucrainiene  au  urcat cu mai mult de 40 de puncte procentuale la începutul lui 2015, când Ucrainei nu i-a lipsit mult să intre în incapacitate de plată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: