luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2016

platforma-marinaProiectul de lege privind redevenţele petroliere a fost finalizat de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi prevede menţinerea nivelului actual al taxării în domeniu, concomitent cu acordarea unor deduceri pentru investiţiile offshore, a anunţat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în cadrul conferinţei de bilanţ la un an de guvernare, potrivit Agerpres.

Legislaţia în domeniu e expirat în urmă cu trei ani şi de atunci noua legislaţie este tot în stadiul de discuţii.

Pe de altă parte, principalul beneficiar va fi OMV Petrom, care a descoperit resurse de gaze naturale în platoul continental al Mării Negre. Pozițiile oficialilor companiei au lăsat să se înțeleagă, pe parcursul timpului, că o creștere a redevențelor ar putea încetini investițiile. Mai mult, compania ar fi fost gata să ocolească transportatorul național de gaze naturale, Tranzagaz, și să livreze pieței cantitățile extrase printr-un operator străin.


Ulterior,  România a semnat un acord cu Petrom și Exxon, potrivit căruia „toate gazele naturale din zăcămintele din Marea Neagră, aflate în apele teritoriale româneşti, vor intra în Transgaz, și nicidecum în gazoductul South Stream”, potrivit unei declaraţii a ministrului delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, citat de cursdeguvernare.ro.

În prezent, redevențele variaza între 3,5% și 13,5% din valoarea producției, în funcție de mărimea zăcământului. Nivelul redevențelor a fost înghetat între 2004 și 2014, prin contractul de vânzare a Petrom grupului austriac OMV.

Statul român a încasat anul trecut redevenţe petroliere şi miniere în valoare circa 1,3 miliarde de lei (292 mil. euro), sub nivelul anilor anterior, potrivit News.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Proiectul este finalizat la MFP. Am avut discuţii tehnice pe acest proiect, am colaborat şi cu experţii departamentului fiscal de la FMI. Acest an, 2016, este un an în care activitatea autorităţilor şi a Parlamentului a fost mai scurtă, ne-a lăsat mai puţin timp la dispoziţie pentru finalizarea acestui proiect, dar noul Guvern, noul Parlament vor putea prelua un proiect, din punctul nostru de vedere, finalizat”, a explicat Anca Dragu.


Proiectul a luat în calcul „o diferenţiere pentru onshore şi offshore, diferenţiere care a fost inclusă şi în legea din Parlament, în sensul în care, într-adevăr, investiţiile pentru offshore sunt de anvergură mai mare, şi aici luăm în considerare deductibilităţi mai mari pentru offshore, pentru a recunoaşte efortul mai mare iniţial de investiţie”, a subliniat Anca Dragu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: